
Renault Group a înregistrat o performanță financiară excepțională în 2024, depășindu-și obiectivele și demonstrând o profitabilitate solidă.
Profit operațional record de 4,3 miliarde de euro pentru Renault în 2024
Compania a raportat venituri de 56,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 7,4% comparativ cu 2023, respectiv de 9% la cursuri de schimb constante. Această creștere a fost determinată în principal de portofoliul diversificat de mărci al Renault și de lansările de noi produse
Profitul operațional a atins un nivel record de 4,3 miliarde de euro, pentru o marjă operațională de 7,6%, în creștere cu 146 milioane de euro comparativ cu anul precedent. În schimb, profitul net raportat a fost de doar 800 de milioane de euro, fiind puternic afectat de pierderea încasată în urma vânzărilor de acțiuni Nissan, de aproximativ 2 miliarde de euro. Fără această pierdere, profitul net ajustat al Renault a fost de 2,8 miliarde de euro, reprezentând o creștere anuală de 21%.
Fluxul de numerar liber din divizia Automotive a urcat la 2,9 miliarde de euro, depășind ținta stabilită de cel puțin 2,5 miliarde de euro; această poziție de lichiditate solidă a permis Renault să își dubleze aproape numerarul net, ajungând la 7,1 miliarde de euro la sfârșitul lui 2024.
Având în vedere aceste rezultate, Renault a propus un dividend majorat de 2,20 euro pe acțiune, în creștere cu 19% față de 2023 (1,85 euro pe acțiune), în vederea aprobării la Adunarea Generală Anuală a acționarilor din aprilie 2025.
Performanța comercială a producătorului francez
Performanța comercială a Renault Group în 2024 a fost susținută de extinderea portofoliului de produse, strategiile de electrificare și vânzările puternice în segmentul de retail. Renault a introdus zece modele noi și două facelift-uri anul trecut, consolidându-și astfel gama de mașini, iar pentru 2025, compania plănuiește să lanseze șapte modele noi și două facelift-uri.

Compania s-a clasat pe locul 3 printre producătorii auto europeni în segmentul Autoturisme și Vehicule Comerciale Ușoare (PC+LCV); marca Renault și-a menținut prima poziție în Franța la autoturisme, mașini electrice și vehicule comerciale ușoare, în timp ce Dacia a rămas una dintre primele 10 mărci auto cele mai vândute în Europa, cu Sandero menținându-și poziția de cel mai bine vândut model pe toate canalele. sunt de menționat și vânzările diviziei sportive Renault, Alpine, care au crescut cu 5,9%, ajungând la 4.585 de unități, înainte de extinderea viitoare a gamei sale de produse.
Renault și-a continuat tranziția către electrificare, reușind performanțe de vânzări bune pentru modelele electrice. Astfel, ponderea vânzărilor de mașini ale grupului în Europa a atins 33%, în creștere cu 4,1 puncte procentuale față de 2023, din care vânzările de hibride au reprezentat 24% din total, în timp ce vânzările de mașini electrice au ajuns la o pondere de aproape 9%. În plus, compania a reușit să își îndeplinească țintele CAFE (Corporate Average Fuel Economy) privind emisiile de CO2 în Europa pentru atât autoturisme, cât și vehicule comerciale ușoare.
CEO-ul Luca de Meo a anunțat lansarea unui nou model electric sub emblema Dacia în următoarele 16 luni, care ar trebui să vină cu un preț de lansare sub 18.000 de euro.
Perspectivele financiare pentru 2025
Pentru anul în curs, Renault Group anticipează un mediu provocator, dar profitabil, influențat de incertitudinile reglementărilor și de schimbările continue ale pieței. Compania își propune o marjă operațională de cel puțin 7%, luând în considerare un impact negativ estimat de 1 punct procentual din cauza reglementărilor europene privind emisiile de CO2 (conformitatea CAFE), și generarea unui flux de numerar liber de minim 2 miliarde de euro, reflectând investițiile continue în eficiența costurilor și inovația în produse, în scădere din cauza contribuției semnificativ mai mici a serviciilor financiare datorită cerințelor de reglementare impuse de Banca Centrală Europeană și agențiile de rating de credit.

Cotația Renault (RNO) a fluctuat în scădere în deschiderea ședinței de astăzi, după prezentarea acestor rezultate financiare; de la începutul anului, acțiunile înregistrează o creștere de 9% și cochetează cu maximul ultimilor cinci ani de 54 de euro per acțiune înregistrat în primăvara anului trecut.