Hidroelectrica a prezentat rezultatele operaționale și financiare aferente primului semestru al anului, rezultate în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar în ușoară creștere față de bugetul aprobat al companiei. Rezultatele au fost influențate atât de scăderea producției și a cantității de energie electrică vândute, cât și de scăderea prețurilor.
Producție mai mică cu 22%
Producția de energie electrică a scăzut abrupt datorită condițiilor meteo potrivnice din trimestrul al doilea al anului, cu 35,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în linie cu trendul similar înregistrat de producția din România. Debitul mediu al Dunării în cele trei luni încheiate la 30 iunie a fost de doar 5.585 mc/s, mult mai scăzut decât cel de 7.491 mc/s de anul trecut.
Pentru primele șase luni ale anului, Hidroelectrica a produs 8.515 GWh și a vândut 8.709 GWh. Pentru respectarea contractelor, compania a achiziționat 416 GWh, în scădere cu 50%, datorită scăderii semnificative a numărului de clienți non-casnici, care a înregistrat o scădere de 22%. Numărul total de clienți a crescut în schimb cu 8% odată cu majorarea abonaților casnici cu 10%.
Veniturile Hidroelectrica s-au contractat cu 26%
În ceea ce privește rezultatele financiare, veniturile Hidroelectrica au scăzut cu 26% în primele șase luni, totalizând 5,15 miliarde de lei. Profitul din exploatare a urmat același trend și a scăzut cu 34%, la 3,027 miliarde de lei, pentru o marjă de profit operațional de 59%.
Profitul net a scăzut de asemenea, cu 32% la 2,690 miliarde de lei, respectiv un profit per acțiune de 5,98 lei comparativ cu 8,80 lei înregistrat în primul semestru din 2023.
Cotația Hidroelectrica (H2O) a suferit o corecție de până la 3,4% în deschiderea ședinței de tranzacționare în urma prezentării acestor rezultate, însă pe parcursul zilei a revenit spre nivelul de închidere din ziua precedentă. De la începutul anului, compania înregistrează o depreciere de 3,10%.