29.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

Producătorii auto chinezi i-au depășit în premieră pe rivalii americani. Tesla Model Y, pe primul loc în 2023

Pentru prima dată, producătorii auto din China au vândut mai multe vehicule decât rivalii lor americani, conform unui raport pe anul 2023, publicat de Jato Dynamics.

Producătorii auto chinezi, creștere impresionantă a vânzărilor

În 2023, brandurile auto chineze au vândut 13,4 milioane de vehicule noi, comparativ cu cele aproximativ 11,9 milioane de unități vândute de brandurile americane, arată datele Jato Dynamics. Această performanță a fost alimentată de cererea globală crescută, expansiunea pe piețele emergente și succesul brandului chinez BYD.

Producătorii auto chinezi, în frunte cu BYD, au avut succes pe piețele emergente, unde unul din cinci vehicule noi vândute în 2023 a fost de origine chineză. În total, peste 17,5 milioane de mașini noi au fost vândute în economiile emergente, depășind vânzările totale de pe piețele din SUA sau Europa.

Pe lângă piețele emergente, producătorii auto chinezi au câștigat cotă de piață și în economiile dezvoltate, inclusiv în Europa, Australia, Noua Zeelandă și Israel, în ciuda tensiunilor comerciale și a altor factori, cum ar fi conflictele din Europa, ratele ridicate ale dobânzilor și prețurile mari ale vehiculelor.

„Neglijența producătorilor auto tradiționali, care a dus la menținerea unor prețuri ridicate la mașini, a determinat consumatorii să se orienteze către alternativele mai accesibile oferite de chinezi,” a declarat Felipe Munoz, analist senior la Jato.

Probabil tocmai datorită acestui avans, industria auto chineză se confruntă cu provocări comerciale crescute în 2024. Uniunea Europeană a anunțat creșterea tarifelor pentru vehiculele electrice chinezești până la 38%, iar Statele Unite și Turcia au impus, de asemenea, tarife suplimentare mai mari.

Tesla Model Y devine cel mai vândut vehicul din lume în 2023

Tesla Model Y a obținut poziția de cel mai bine vândut vehicul din lume în 2023, conform datelor și estimărilor Jato Dynamics pentru 151 de piețe.

Producătorii auto mașini electrice Tesla
  • Vânzările globale: Tesla Model Y a înregistrat vânzări de 1,22 milioane de unități la nivel global, o creștere de 64% față de 2022. Acest rezultat impresionant a fost realizat fără o prezență semnificativă pe piețele emergente, unde Model Y rămâne inaccesibil pentru majoritatea consumatorilor.
  • Segmentul SUV: SUV-urile au reprezentat aproape jumătate din vânzările globale în 2023, cu 36,72 milioane de unități vândute, marcând o creștere de 16% față de anul precedent. Succesul Tesla în segmentul SUV (+62%) a contribuit serios la această creștere.

În ciuda numeroaselor provocări, industria auto globală a avut o performanță ridicată în 2023. Conform datelor JATO Dynamics, un total de 78,32 milioane de autoturisme noi au fost vândute anul trecut, marcând o creștere de aproape șapte milioane de unități față de 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 10%.

Felipe Munoz, analist senior la JATO Dynamics, a comentat: „Creșterea din 2023 este remarcabilă, mai ales având în vedere tensiunile geopolitice continue dintre China și SUA; instabilitatea generată de conflictele din Europa; ratele ridicate ale dobânzilor care au persistat în majoritatea lumii occidentale; și prețurile ridicate ale vehiculelor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole