
Prețurile petrolului au scăzut luni, 10 martie 2025, pe fondul incertitudinii provocate de tarifele impuse de Statele Unite și de creșterea producției de țiței din partea OPEC+, scrie Reuters. Totuși, amenințarea președintelui american Donald Trump de a impune noi sancțiuni Rusiei a dus la o ușoară revenire a cotațiilor.
Cotația Brent a scăzut cu 6 cenți, ajungând la 70,30 dolari pe baril, după ce vineri crescuse cu 90 de cenți. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) s-a tranzacționat la 66,96 dolari pe baril, cu 8 cenți mai puțin față de sesiunea precedentă, când a urcat cu 68 de cenți.
Potrivit Reuters, WTI (West Texas Intermediate) a înregistrat a 7-a săptămână consecutivă de scădere, cel mai lung declin din noiembrie 2023, iar Brent a consemnat a 3-a săptămână de pierderi. Aceste evoluții vin pe fondul tarifelor impuse și ulterior amânate de Trump asupra importurilor de petrol din Canada și Mexic, precum și a taxelor suplimentare aplicate produselor chinezești, la care Beijingul a ripostat taxând produsele agricole americane.
Arabia Saudită reduce prețurile petrolului pentru Asia
Impactul tarifelor asupra cererii globale de combustibil este un o preocupare majoră pentru investitori. „Incertitudinea tarifară este un factor cheie din spatele slăbiciunii”, au declarat analiștii ING, adăugând că reducerea prețurilor petrolului de către Arabia Saudită și semnalele deflaționiste din China au afectat încrederea pieței.

Saudi Aramco a redus prețurile pentru petrolul livrat în Asia pentru prima dată în trei luni, începând din aprilie. Această decizie a fost interpretată de analiști ca un semn al unei cereri mai slabe pe piața asiatică.
Pe de altă parte, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+), inclusiv Rusia, au confirmat că vor continua să majoreze producția din aprilie. Vicepremierul rus Alexander Novak a afirmat vineri că ar putea reveni asupra deciziei în cazul unui dezechilibru al pieței.
Trump amenință Rusia cu sancțiuni
Vineri, 7 martie, prețurile petrolului au recuperat o parte din pierderile anterioare după ce președintele Trump a declarat că Statele Unite vor impune noi sancțiuni asupra Rusiei dacă aceasta nu acceptă un acord de pace cu Ucraina.
Pe de altă parte, Washingtonul analizează modalități prin care ar putea relaxa sancțiunile asupra sectorului energetic rusesc, dacă Moscova este de acord să pună capăt războiului. Două surse citate de Reuters au confirmat că administrația americană ia în considerare această opțiune.
Un alt factor care a contribuit la volatilitatea pieței este strategia energetică a administrației Trump. Măsuri precum ridicarea restricțiilor asupra industriei petroliere americane ar putea duce la o creștere a producției interne, afectând astfel prețurile. Eventuale sancțiuni mai dure asupra Iranului și Venezuelei ar putea reduce oferta de petrol de pe piața globală.
Perspective pentru prețurile petrolului
Analistul IG, Tony Sycamore, consideră că, deși presiunile negative sunt deja incluse în prețurile actuale, există un prag de susținere. „Ne așteptăm ca suportul săptămânal să rămână la 65 /62 dolari pentru WTI, înainte de o revenire spre 72 dolari”, a spus Sycamore într-o notă pentru investitori.