.
EconomieMărfuriPiețe financiareȘtiri

Prețul aurului atinge un nivel record pe fondul tarifelor vamale impuse de președintele Trump

Prețul aurului a atins un nivel record vineri, 14 martie 2025, pe fondul incertitudinii create de tarifele vamale impuse de președintele american Donald Trump și ale așteptărilor privind o relaxare a politicii monetare de către Rezerva Federală. Potrivit Reuters, prețul aurului spot a atins un maxim istoric de 2.993,80 dolari pe uncie, menținându-se aproape de pragul psihologic de 3.000 de dolari.

Alături de aur, și alte metale prețioase au înregistrat creșteri. Platina s-a apreciat cu 0,4%, ajungând la 1.014,65 dolari pe uncie, în timp ce argintul a crescut cu 0,7%, atingând 34,505 dolari pe uncie, notează Investing.com.

„Atitudinea precaută a pieței reflectă așteptările investitorilor că tensiunile comerciale se vor agrava înainte de a se calma, și astfel se îndreaptă din nou către aur ca o modalitate de protecție împotriva volatilității portofoliilor”, a declarat strategul de piață IG, Yeap Jun Rong.

Cum afectează tarifele impuse de Trump prețul aurului

Administrația Trump a impus recent tarife de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu, iar Uniunea Europeană a răspuns cu o taxă de 50% pe exporturile americane de whiskey. Ca reacție, Trump a amenințat pe Truth Social cu impunerea unui tarif de 200% pe vinurile și spirtoasele europene. Aceste decizii au alimentat temerile privind o recesiune în SUA, ceea ce a dus la o creștere constantă a cererii pentru aur ca activ de refugiu.

„Pragul psihologic de 3.000 de dolari pentru prețul aurului este acum evident, pe măsură ce ne apropiem de al doilea trimestru, când tarifele reciproce ar putea declanșa un nou val de turbulențe pe piețe, prețul aurului rămâne un activ de refugiu atractiv într-un mediu în care alternativele sunt rare”, a adăugat Yeap Jun Rong.

Politica FED și perspectivele economice

Datele recente privind inflația din SUA au indicat presiuni inflaționiste mai scăzute decât se aștepta, atât indicele prețurilor de consum (CPI), cât și indicele prețurilor producătorilor (PPI), sugerând o posibilă reducere a ratelor dobânzilor de către Fed pe parcursul anului 2025. Prețul aurului, activ care nu generează randamente, devine mai atractiv într-un astfel de context de dobânzi scăzute.

Investitorii așteaptă acum reuniunea Rezervei Federale de pe 18-19 martie pentru a evalua direcția politicii monetare. În acest moment, consensul pieței este că dobânzile vor rămâne neschimbate, având în vedere incertitudinea economică generată de politicile comerciale ale administrației Trump.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button