.
ȘtiriEconomie

Aurul și indicele PCE sugerează că FED ar putea reduce rata dobânzii în septembrie

Indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE), principalul indicator de inflație urmărit de Rezerva Federală a SUA (FED), a crescut cu 2,5% în iunie față de anul anterior. Aceasta reprezintă o ușoară scădere față de creșterea anuală de 2,6% din luna mai, conform Departamentului Comerțului. Pe baza acestor date, mulți analiști anticipează o reducere a ratei dobânzii în septembrie, prima de la începutul pandemiei de Covid-19, scrie CNBC.

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei, a crescut cu 0,2% pe lună și cu 2,6% pe an, ambele valori fiind în conformitate cu așteptările pieței. Deși inflația rămâne peste ținta de 2% a FED, această tendință descendentă creează un context favorabil pentru o posibilă reducere a ratei dobânzii​.

La mijlocul lunii iulie, prețul aurului a atins un nou record istoric datorită așteptărilor privind o posibilă reducere a ratei dobânzii de către FED în septembrie

Performanța indicatorilor economici

Raportul privind cheltuielile de consum personal publicat de Departamentul Comerțului indică și alte aspecte esențiale ale economiei:

  • Venituri Personale Au crescut cu doar 0,2%, sub estimarea de 0,4%.
  • Cheltuieli Personale Au crescut cu 0,3%, în conformitate cu prognozele.
  • Rata Economisirii A scăzut la 3,4%, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022.

Datele reflectă o economie stabilă, dar cu unele semne de încetinire, ceea ce ar putea determina FED să acționeze în direcția reducerii dobânzii pentru a stimula creșterea economică.

Reacțiile pieței și perspectivele

Piețele financiare au reacționat pozitiv la aceste date, cu indicii bursieri deschizând pe verde și randamentele obligațiunilor trezoreriei în scădere. De asemenea, piețele futures indică o probabilitate de 90% pentru o reducere a ratei dobânzii în septembrie, conform datelor CME Group.

Chris Larkin, director de tranzacționare și investiții la E-Trade Morgan Stanley, a declarat că „economia pare să fie pe un teren solid, iar inflația PCE a rămas practic constantă”, sugerând că FED ar putea considera o reducere a dobânzii o decizie ușor de luat în aceste condiții.

Strategia FED și implicațiile

În contextul creșterii inflației la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, la mijlocul anului 2022, FED a inițiat o serie de majorări agresive ale dobânzii, ducând rata de referință la cel mai înalt nivel din ultimii 23 de ani. Cu toate acestea, în ultimul an, FED a pus pauză acestor majorări, evaluând datele fluctuante care au arătat inițial o revenire a inflației, dar recent au indicat o răcire treptată.

Oficialii FED au fost prudenți în declarații, subliniind că nu există un parcurs de politică monetară prestabilit, iar deciziile vor fi ghidate de evoluția datelor economice. Astfel, în timp ce o reducere a dobânzii în septembrie pare probabilă, aceasta va depinde în mare măsură de tendințele economice viitoare și de modul în care aceste tendințe vor influența obiectivele de stabilitate și creștere ale FED.

Reducere a ratei dobânzii de către FED în septembrie ar putea stimula creșterea economică și ar putea influența pozitiv piețele financiare, consolidând încrederea investitorilor și a consumatorilor.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button