![microsoft Richmond](https://moneymoney.ro/wp-content/uploads/2024/07/microsoftRichmond.jpg)
Microsoft, cea de-a doua cea mai valoroasă companie la nivel global din punct de vedere al capitalizării bursiere, a raportat rezultate financiare în creștere pentru trimestrul încheiat în iunie, rezultate mai bune decât așteptările pieței, însă cotația acțiunilor a scăzut cu până la 8% în sesiunea de after-market, investitorii fiind dezamăgiți de veniturile diviziei de cloud Azure.
Microsoft cloud crește mai puțin decât așteptările
Creșterea veniturilor din cloud a încetinit față de trimestrul anterior, iar așteptările sunt pentru continuarea tendinței și pe final de an: în trimestrul recent încheiat, Microsoft Inteligent Cloud, care include serverele de cloud pentru autorități Azure, Windows Server, Nuance și GitHub a obținut venituri mai mari cu 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 28,52 miliarde de dolari.
Veniturile Azure și ale celorlalte servicii de cloud au crescut cu 29%, asta în timp ce așteptările erau pentru o creștere de 31%; aproape o treime din această apreciere este datorată inteligenței artificiale, conform Microsoft. Pentru cea de-a doua parte a anului, compania estimează o creștere a veniturilor acestei divizii cuprinsă între 28% și 29% în trimestrul curent și peste 30% în cel de-al patrulea, în timp ce așteptările analiștilor sunt pentru o creștere de 30,6%.
Divizia de cloud are o importanță majoră pentru investitori în contextul interesului crescut pentru inteligența artificială generativă, Microsoft luptându-se cu Amazon Web Services și Google pentru obținerea unei felii cât mai generoase din acest business foarte profitabil.
Profit net trimestrial în creștere cu 10% pentru Microsoft
Veniturile totale ale companiei au crescut cu 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 64,73 miliarde de dolari, puțin peste estimările de 64,39 miliarde de dolari, conform LSEG.
Profitul operațional a fost de 27,9 miliarde de dolari, mai mare cu 15%, în timp ce profitul net a urcat cu 10% la 22,04 miliarde de dolari, respectiv 2,95 dolari per acțiune. Microsoft a investit 13,9 miliarde de dolari în acest trimestru, cea mai mare parte fiind destinată inteligenței artificiale generative.
Referitor la estimările companiei pentru cea de-a doua parte a anului, Microsoft se așteaptă acum la venituri cuprinse între 63,8 și 64,8 miliarde de dolari în T3, ceea ce ar reprezenta o creștere de aproximativ 13,8% – sub estimările pieței de 65,24 miliarde de dolari, conform LSEG.
![](https://moneymoney.ro/wp-content/uploads/2024/07/microsoft31iul-1024x530.jpg)
Cotația Microsoft (MSFT) și-a mai revenit pe finalul sesiunii de after-hours de la scăderea inițială de 8%, dar cel mai probabil, în ședința regulară de astăzi vom avea o depreciere; de la începutul anului, cotația mai păstrează o apreciere de doar 13,12% în urmă marcărilor de profit înregistrate în ultima lună pentru companiile din tehnologie.