.
ȘtiriEconomie

Inflația din SUA a crescut în decembrie cu 3,4% față de anul trecut

Inflația din SUA, măsurată prin indicele prețurilor de consum (CPI – Consumer Price Index), ce măsoară dinamica prețurilor produselor și serviciilor plătite de consumatorii finali, a crescut în luna decembrie 2023 față de luna anterioară cu 0,3%, față de o creștere de 0,1% înregistrată în luna noiembrie. Creșterea anuală a fost de 3,4%, marcând o ușoară revenire, în timp ce estimările pieței erau pentru o creștere de 3,2%, conform datelor compilate de FactSet.

Cele mai mari creșteri conform datelor Biroului de Statistică a Muncii, au cunoscut-o prețurile chiriei, asigurărilor auto și serviciilor stomatologice, în timp ce mobila, jucăriile sau articolele sportive au înregistrat scăderi de preț. 

Cifrele în creștere ne oferă un indiciu clar că lupta contra inflației ridicate nu s-a încheiat, iar FED va păstra cel mai probabil dobânda ridicată pe parcursul primului trimestru; sunt năruite astfel speranțele optimiștilor, care prevedeau deja o primă reducere a dobânzilor de referință în luna martie. Prima întâlnire din acest an a FED va avea loc la finalul lunii ianuarie.

Inflația core (cea care nu ia în calcul prețurile alimentelor și energiei) a crescut cu 4% anual

Inflația core, cea care exclude prețurile mai volatile ale alimentelor și energiei, a crescut de asemenea cu 0,3% în decembrie față de luna anterioară și cu 3,9% în termeni anuali, ceea ce reprezintă o ușoară încetinire față de luna noiembrie. Câștigurile salariale ajustate cu inflația au crescut cu 0,8% anul trecut, reprezintă o revenire după doi ani de scădere dar și o creștere mai bună decât cea înregistrată în anul 2019.

Sursa: Biroul de Statistică a Muncii (linia punctată reprezintă valoarea inflației iar cea magenta valoarea core a inflației)

Datele despre prețurile producției industriale (PPI – Producer Price Index) sau inflația la poarta fabricii așa cum mai este cunoscută, precum și indicele PCE – Personal Consumption Expenditures, care măsoară modul în care consumatorii își cheltuie banii și dacă preferă să economisească, vor fi prezentate la finele acestei luni. Acest ultim indicator este cel preferat de FED în fundamentarea deciziilor de politică monetară, iar nivelul înregistrat în decembrie de 2,5% este foarte apropiat de nivelul de 2% stabilit ca nivel de referință pentru inflație.

Contează foarte mult în atingerea acestui obiectiv și așteptările inflaționiste pentru că acestea se pot auto-perpetua, consumatorii fiind predispuși să plătească prețuri în creștere și să ceară majorări salariale dacă se așteaptă la o inflație ridicată; așteptările medii pentru inflația anuală de peste 3 ani se situează la 2,6% la finele lunii decembrie conform New York FED.

În prezent, rata dobânzii de politică monetară din SUA este de 5,25%-5,50%, un maxim al ultimilor 23 de ani; FED a crescut rapid dobânda din martie 2022 până în iulie anul trecut, cu 5,25% pentru a contracara aprinderea rapidă a inflației, cu riscul intrării economiei americane în recesiune. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, șomajul a crescut, dar nu semnificativ, iar inflația a revenit la niveluri mult mai normale decât cele de peste 7-8% înregistrate în a doua jumătate a anului 2022. La aceasta au contribuit și prețurile în scădere ale energiei, mult inflamate odată cu invazia Ucrainei de către Rusia.

Piața a reacționat ușor negativ la prezentarea acestor date: în ciuda unei creșteri inițiale și depășirii maximului istoric din ianuarie 2022 de 4.796 de puncte de către indicele SP500, acesta a închis în scădere față de ziua anterioară cu 0,07%.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button