.
ȘtiriEconomie

Inflația în creștere anuală cu 3,5% din Statele Unite ridică semne de întrebare asupra eventualelor scăderi de dobândă din partea FED

Inflația din luna martie, măsurată prin CPI – Consumer Price Index, a crescut cu 0,4% față de luna februarie, ceea ce a dus la o creștere anuală de 3,5% neajustată sezonier, datorită prețurilor mai mari cu combustibilii și chiriile. Core CPI, ce nu ia în calcul prețurile mai volatile ale alimentelor și combustibililor, a înregistrat aceeași creștere lunară de 0,4% și a ajuns la o creștere anuală de 3,8%.

Inflația peste 3% nu mai susține posibilitatea tăierilor de dobândă

Aceste cifre în creștere, dar mai ales peste așteptările pieței, nu susțin o reducere prea curând a ratelor de referință la dolar din partea FED. Cum economia americană continuă să crească și nu dă deloc semne de încetinire, ca să nu mai zic de aterizare, lină sau abruptă, o inflație aproape dublă decât ținta băncii centrale și un șomaj aproape de minim aduc în discuție nu când va reduce FED-ul dobânda, ci dacă o va mai reduce.

Oricum, o posibilă scădere în iunie nu mai intră în calcul, probabilitatea fiind împinsă acum spre începutul toamnei, evident dacă și datele macroeconomice din lunile următoare vor susține o asemenea măsură. Puțin probabil, în condițiile în care prețul petrolului crește în continuu de la începutul anului și urmează vara, cu o cerere ridicată pentru combustibili și angajări sezoniere, iar asta se va transpune într-o apreciere și în lunile următoare pentru inflația din SUA.

Ce se va întâmpla cu bursa în acest caz

Indicii americani au reacționat imediat la prezentarea datelor, indicele S&P 500 încheind în scădere cu 0,95% la 5.160,64 de puncte și indicele Dow Jones cu 1,09% la 38.461,51 de puncte. În schimb, dobânzile titlurilor de stat s-au apreciat puternic, titlurile americane cu scadența de 10 ani tranzacționându-se la 4,57%, în condițiile în care la începutul anului erau la 3,8%.

Cum inflația din primele luni ale anului a fost peste așteptări, iar trendul din ultimele 12 luni este unul liniar, cu mici variații în jurul a 3,5%, datele din următoarele două luni vor fi decisive pentru evoluția burselor. Dacă inflația va veni în creștere și nu vom avea reduceri de dobândă decât spre finalul anului sau chiar deloc, ne putem aștepta la o corecție mai amplă a piețelor, spre nivelul de 4.800 de puncte în cazul S&P 500.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button