Inflația în luna iulie din România, măsurată prin Indicele Prețurilor de Consum, a crescut cu 5,4% odată cu majorarea prețurilor combustibililor în urma creșterii importante a accizelor de la 1 iulie; comparativ cu luna iunie, inflația a crescut cu 0,6%. Estimările analiștilor, conform Bloomberg, erau pentru o creștere de 5,1%.
Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum – IAPC, utilizat la nivelul Uniunii Europene pentru a avea o indice armonizat al inflației statelor membre, a înregistrat de asemenea, o creștere lunară de 0,59%, respectiv o creștere anuală de 5,8%.
Prețurile în creștere ale serviciilor și mărfurilor nealimentare țin sus inflația anuală
Prețurile serviciilor au înregistrat cea mai mare creștere anuală – de 8,52%. Toate categoriile de servicii luate în calcul au fost în creștere, cele mai mari scumpiri fiind la serviciile poștale, de 26,59%, iar la transportul aerian și serviciile de apă, canal și salubritate, de peste 15% față de finele lunii iulie 2023.
De asemenea, mărfurile nealimentare s-au scumpit în medie cu 6,92%, cu creșteri importante ale prețurilor articolelor de igienă, cosmetice și medicale de peste 16%, a articolelor chimice de 14,56%, precum și a cărților, ziarelor, revistelor, tutunului și a țigărilor de aproximativ 9,5%. Doar prețurile energiei au fost mai mici ca anul trecut, gazele fiind mai ieftine cu aproximativ 10% și energia electrică cu aproape 2%.
În schimb, prețurile alimentelor au avut o dinamică mai redusă, înregistrând o creștere lunară de doar 0,11% și de 1,71% față de acum un an. Prețurile produselor de bază s-au redus semnificativ, făina, mălaiul au scăzut cu peste 25%, uleiul cu 16%, untul cu 14%, zahărul cu 13%.
În ceea ce privește creșterile, băuturile alcoolice s-au scumpit cu 7%, cafeaua și cacao cu 5,27%, peștele proaspăt și produsele din pește cu 4,79%, carnea și produsele din carne cu 3,30%.
BNR are o țintă pentru inflația anuală de 2,5%
În acest context, BNR a redus săptămâna trecută dobânzile de politică monetară cu 25 de pp, micșorând totodată prognozele de inflație pentru finalul anului de la 4,9% la 4% și de la 3,7% la 3,4% pentru finele lui 2025.
Analiștii anticipează încă două scăderi de 0,25% a dobânzilor până la finele anului, acestea depinzând de contextul geopolitic, evoluțiile prețurilor din următoarele luni, precum și de cele două runde de alegeri de la finalul anului.