Indicii americani S&P 500 și NASDAQ Composite au închis la noi maxime istorice
Indicii S&P 500 și NASDAQ au atins noi niveluri record în ședința de tranzacționare de ieri, încheind în creștere cu 1,2% la 5.354 de puncte, respectiv cu 1,96% la 17.187 de puncte. Creșterile survin pe seama aprecierii cotaților companiilor din tehnologie, ce beneficiază din plin de boom-ul inteligenței artificiale din ultimul timp.
Indicele S&P 500 crește cu 12,83% de la începutul anului
Este cea de-a douăzeci și cincea închidere record din acest an pentru S&P 500 (SPX) și cea de-a treisprezecea pentru NASDAQ (NDX). Și indicele Dow Jones Industrial Average a crescut ieri, dar cum doar Apple și Microsoft sunt incluse în componența indicelui, acesta a crescut doar cu 0,2%.
Nvidia (NVDA) a crescut ieri cu 5,16% până la închiderea record de 1.224,40 de dolari per acțiune; capitalizarea a depășit pentru prima dată valoarea de 3.000 de miliarde de dolari, depășind valoarea de piață a Apple (AAPL) și este acum cea de-a doua cea mai valoroasă companie după Microsoft (MSFT).
Oricum, diferențele între cei trei giganți tech sunt destul de mici, iar cum luni acțiunile Nvidia se vor splita cu o rație de 10 la 1, sunt toate șansele ca de săptămâna viitoare, când valoarea unei acțiuni va fi de aproximativ 120 de dolari, să avem un nou lider.
Avansul cotațiilor companiilor din tehnologie s-a resimțit și la nivelul al doilea: acțiunile Hewlett Packard Enterprise (producător de servere și dezvoltator de software pentru cloud) au crescut cu 11% și cele ale CrowdStrike (securitate cibernetică) cu 12%, impulsionate de rezultatele financiare peste așteptări din primul trimestru și creșterii prognozelor pentru cea de-a doua parte a anului.
Creșterile cotațiilor acțiunilor au fost dublate și de scăderea randamentelor titlurilor de stat americane, care s-au înscris pe un trend descendent în ultimele două săptămâni, și au închis la un nivel de 4,289% pentru cele cu scadența de zece ani.
Ce urmează? Astăzi, cel mai probabil Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile de politică monetară pentru euro pentru prima dată din 2019, marcând începutul ciclului de scădere, în timp ce Banca Canadei a redus ieri dobânda cu 0,25%, fiind prima dintre băncile centrale a unei țări importante din punct de vedere economic care operează această scădere. În acest context, așteptăm și decizia Fed, investitorii sperând la reduceri de dobândă și la dolar, deși șansele sunt destul de mici în virtutea datelor venite din economia americană.