.
ȘtiriFonduri de investițiiPiețe financiare

Fondurile de investiții au crescut cu 3,8% în martie

Fondurile de investiții ce activează pe piața locală au înregistrat o lună martie de creștere, atât din punct de vedere a sumelor de bani atrase, cât și din punct de vedere a randamentelor obținute; astfel, intrările nete ale lunii au fost de 578 de milioane de lei (116,3 milioane de euro), ce au dus activele nete totale la 42,9 miliarde de lei (8,6 miliarde de euro).

Fondurile de investiții predominante sunt fondurile de acțiuni

Piața fondurilor este dominată de fondurile de acțiuni, ce au avut o cotă de piață de 53% în luna martie din totalul activelor nete, urmate de fondurile de obligațiuni cu o cotă de 27,2% și de fondurile diversificate cu 8%; alte fonduri locale neîncadrate în aceste categorii au avut o pondere de 10,7%.

Conform cu standardul EFAMA (European Fund and Asset Management Association), fondurile de acțiuni sunt cele care investesc minim 85% din active în acțiuni, iar aici sunt incluse și cele cinci fonduri listate la BVB, fostele SIF-uri.

De altfel, fondurile de investiții în acțiuni au fost și cele mai performante, obținând randamente foarte bune pe parcursul ultimelor douăsprezece luni, datorită evoluției pozitive a acțiunilor cotate. 

Sursa: http://www.aaf.ro

Cea mai bună evoluție totuși a fost înregistrată de fondul Audas Piscator, ce este un fond de randament absolut administrat de Atlas Asset Management, care a avut un randament anual de 58,1% în ultimele 12 luni și de 88,3% în ultimele 36 de luni. Fondurile de investiții de randament absolut (eng. absolute return) sunt cele care au o politică flexibilă de investiții cu scopul principal de a avea randamente pozitive independent de evoluția piețelor financiare.

Activele nete ale FDI locale s-au ridicat la 22,22 miliarde de lei la finele lui martie

Fondurile deschise de investiții locale aveau un număr total de 647.793 de investitori și active totale de 22,22 miliarde de lei la finalul primului trimestru, înregistrând o creștere lunară de 3,9% și o creștere de la începutul anului de 8% din punct de vedere al activelor.

Intrările nete au crescut la 536,7 milioane de lei în martie, de la nivelul de 425,2 milioane de lei în februarie și de 402,1 milioane de lei în ianuarie, creștere resimțită mai ales de fondurile de acțiuni și de fondurile multi active (eng. multi asset). Cu toate acestea, fondurile de obligațiuni și alte instrumente cu venit fix au cele mai multe active în administrare – 11,33 miliarde de lei, puțin peste jumătate din activele totale FDI.

Fondurile deschise de investiții străine distribuite în România, ce au o pondere de 8,3% în totalul activelor nete ale FDI, au înregistrat intrări nete de 43 de milioane de lei în martie și au ajuns la active administrate de 2 miliarde de lei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button