.
ȘtiriEconomie

FMI a revizuit în creștere PIB-ul Chinei la 5% pentru anul în curs

Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognoza de creștere a Produsului Intern Brut al Chinei la 5% de la 4,6% în 2024 în urma datelor macroeconomice în creștere înregistrate în primul trimestru al anului și a măsurilor politice și economice adoptate recent. Revizuirea prognozei vine în urma vizitei de o săptămână a delegației FMI, care s-a întâlnit cu guvernatorul băncii centrale, ministrul de finanțe și alți oficiali de rang înalt.

Dezvoltarea economică a țării a fost stimulată recent de reformele pieței de capital, deschiderea comercială și de integrarea lanțului global de aprovizionare, conform directorului adjunct FMI Gita Gopinath. În primul trimestru, economia Chinei a crescut cu 5,3%, peste așteptările analiștilor, susținută de un comerț exterior puternic.

FMI consideră că PIB-ul va încetini anul viitor la 4,5% și la 3,3% până în 2029 (în scădere comparativ cu prognoza anterioară de 3,5%), afectată de îmbătrânirea populației și costurile cu protecția socială în creștere, de productivitatea în scădere și de scăderile ce le va înregistra sectorul imobiliar. 

FMI arată că sectorul imobiliar prezintă riscuri majore pentru economie

FMI avertizează că măsurile guvernamentale recente ce vizează acest sector sunt bine-venite, dar că sunt necesare acțiuni mai cuprinzătoare pentru reducerea riscurilor. Banca centrală din China va ajuta cu 42,25 miliarde de dolari instituțiile financiare locale pentru împrumuturi către companiile locale deținute de stat, ce vor cumpăra apartamentele deja construite și care să deblocheze cumva situația constructorilor.

Inflația este de așteptat să crească, dar va rămâne la un nivel scăzut, până la o medie de 1% a inflației de bază în 2024; îngrijorările legate de o posibilă deflație persistă, în condițiile unei încrederi scăzute a consumatorilor și a cererii interne slabe.

De asemenea, în raportul FMI se menționează că reducerea politicilor industriale și eliminarea barierelor comerciale ar crește productivitatea internă; subvențiile acordate de stat diverselor sectoare economice au dus la fricțiuni cu celelalte state, ce sunt îngrijorate de afluxul de produse chinezești mai ieftine. În schimb, China și-a apărat abordarea, considerând criticile protecționiste.

“China joacă un rol important și constructiv în sprijinirea restructurări datoriilor țărilor cu venituri mici și vulnerabile și în promovarea tranziției ecologice. Fondul așteaptă cu interes continuarea cooperării cu autoritățile în acest sens”, se precizează în încheierea raportului.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button