27.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

Amendă în valoare de 200 de milioane de euro pentru Carrefour

Carrefour a scăzut ieri cu până la 9% pe parcursul ședinței bursiere de ieri, în urma potențialei amenzi în valoare de 200 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din profitul operațional estimat pentru acest an, datorită tratamentului abuziv aplicat francizelor sale. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire a confirmat presei că a cerut instanței să amendeze compania franceză în urma neregulilor constatate. 

Clauze contractuale abuzive între Carrefour și francizații săi

Asociația Francizaților Carrefour, care cuprinde peste o mie de membrii, a depus o plângere colectivă la tribunalul comercial din Rennes în decembrie anul trecut reclamând practicile abuzive ale retailerului.

Cotidianul La Lettre a publicat ieri detaliile citației de 160 de pagini, prin care sunt denunțate relațiile contractuale dintre aceasta și francizele sale, contracte ce prevăd clauze benefice în mod semnificativ doar pentru Carrefour. Ca urmare, amenda solicitată este de 200 de milioane de euro, o amendă civilă record aplicată unei companii franceze, dar sunt prevăzute și alte consecințe, potențial mai importante.

De asemenea, este cerută modificarea imediată a clauzelor abuzive, printre acestea numărându-se prețurile de revânzare recomandate mari și necompetitive, obligația de aprovizionare aproape exclusiv de la Carrefour, clauza de reziliere anticipată cu beneficii doar pentru francizor prin recurgerea la camera arbitrală în cazul unui litigiu la un cost prohibitiv pentru francizat; până la remedierea acestora, este cerută o penalitate zilnică de 50.000 de euro.

Carrefour contestă cu vehemență concluziile anchetei 

Compania contestă cu vehemență decizia Ministerului de Finanțe francez pentru a solicita impunerea amenzii, menționând într-un comunicat că „grupul are deplină încredere în capacitatea sa de a demonstra validitatea contractelor sale și echilibrul relațiilor sale cu partenerii săi”.

Cotația Carrefour (CA) a închis ședința cu o depreciere de 4,26% la 13,92 de euro per acțiune, înregistrând în deschidere o scădere mai abruptă de 9%, fiind compania cu cea mai mare scădere dintre cele incluse în indicele CAC40 al bursei de la Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole