
ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), divizia de construcție navală militară a conglomeratului german ThyssenKrupp, estimează că dimensiunea pieței sale se va tripla până la sfârșitul deceniului. Această prognoză vine pe fondul majorării cheltuielilor de apărare la nivel global, în special în Europa, unde Germania relaxează restricțiile fiscale pentru a finanța investițiile în sectorul militar.
TKMS se bazează pe un buget de apărare „aproape nelimitat”
CEO-ul TKMS, Oliver Burkhard, a declarat pentru CNBC, în cadrul Singapore Defense Technology Summit, că „această piață accesibilă în domeniul electronicii, dronelor, navelor de suprafață și submarinelor, ne așteptăm să se dubleze sau chiar să se tripleze până la sfârșitul acestui deceniu”.
Declarația vine în contextul în care Germania a votat recent o reformă fiscală ce permite cheltuieli mai mari pentru apărare. Burkhard a spus că această decizie arată că atunci „când vine vorba de bugetul de apărare, nu mai există practic nicio limită”. Reforma modifică regula tradițională a „frânei datoriei”, permițând guvernului să contracteze datorii suplimentare pentru finanțarea cheltuielilor de securitate.

Burkhard a spus că schimbarea este una radicală pentru Germania: „Germanii, în mod normal, nu spun „orice este necesar”, pentru că avem indicatori de performanță, analize, argumente, cercetări. Dar acum, regula pentru apărare este ”orice este necesar” și acest lucru este, practic, nelimitat”. El a adăugat că „asta înseamnă că, indiferent dacă este vorba despre 500 de miliarde de euro sau chiar mai mult, este un tip de finanțare specială care nu a mai existat din 1945 încoace”.
Expansiunea TKMS: noi șantiere navale și parteneriate internaționale
Pentru a susține creșterea accelerată, ThyssenKrupp Marine Systems a achiziționat un nou șantier naval în orașul german Wismar. Acesta va fi utilizat pentru construirea de nave pentru Germania, Norvegia și Israel, suplimentând facilitățile existente ale companiei din Kiel și Brazilia.
În plus, ThyssenKrupp Marine Systems caută să își extindă parteneriatele internaționale pentru a-și consolida poziția pe piață. Un exemplu recent este colaborarea cu Mazagon Dock Shipbuilders din India, unde ThyssenKrupp Marine Systems va furniza expertiză pentru proiectarea și ingineria a 6 submarine destinate Marinei Indiene. Submarinele vor fi construite în India, reflectând strategia TKMS de a combina producția locală cu tehnologia germană.
În ceea ce privește inovația în construcțiile navale, Burkhard a menționat că noile tehnologii, precum dronele maritime autonome, nu vor înlocui complet navele tradiționale, ci le vor completa: „Clienții ar putea să nu mai comande patru submarine, ci poate doar două, alături de 50 de vehicule autonome”.
Separarea ThyssenKrupp Marine Systems de ThyssenKrupp
Pe lângă expansiunea operațională, ThyssenKrupp Marine Systems se pregătește pentru o desprindere de compania-mamă ThyssenKrupp și listarea la Bursa de Valori din Frankfurt. Burkhard a declarat că „vom încerca să facem acest lucru până la sfârșitul acestui an calendaristic”.
Investitorii par optimiști cu privire la viitorul TKMS, pe fondul creșterii cheltuielilor de apărare. Acțiunile ThyssenKrupp au înregistrat o creștere de 155% de la începutul anului până pe 19 martie 2025, ceea ce sporește perspectivele pentru o separare de succes a TKMS.

Pe 20 martie 2025, acțiunile ThyssenKrupp au fost tranzacționate în jurul valorii de 9,60 euro, după ce au atins recent un maxim de peste 10 euro, reflectând un interes susținut al pieței pentru companie.
CEO-ul TKMS a explicat că această mișcare va permite companiei să își continue expansiunea și să atragă investitori interesați exclusiv de sectorul de apărare: „Încercăm să scoatem această perlă la suprafață și să le oferim tuturor acționarilor ThyssenKrupp o acțiune TKMS. Apoi, în prima zi de tranzacționare, ei pot decide dacă vor să o păstreze… Cred că apreciază cu adevărat ceea ce suntem”.