
Tesla și-a anunțat rezultatele financiare pentru al treilea trimestru din 2024, după închiderea ședinței de tranzacționare, dezvăluind o creștere modestă a veniturilor, dar o profitabilitate mult pest așteptările analiștilor. Astfel, în pofida provocărilor legate de creșterea producției și concurenței tot mai mari pe piața mașinilor electrice, producătorul american a reușit să mențină marje de profit solide, ceea ce a liniștit investitorii și a dus la o creștere a acțiunilor companiei în sesiunea after-hours cu peste 10% față de închiderea de ieri.
Venituri trimestriale mai mari cu 2% pentru Tesla
Tesla a raportat venituri din divizia de mașini de 20,02 miliarde de dolari în T3 2024, o creștere modestă de 2% comparativ cu 19,6 miliarde de dolari încasate în aceeași perioadă de anul trecut; această creștere ușoară a fost susținută de cererea constantă pentru Model 3 și Model Y, care rămân populare atât în Statele Unite, cât și la nivel global. Veniturile totale au urcat cu 7,9% la 25,18 miliarde de dolari, puțin sub estimările analiștilor de 25,37 miliarde de dolari, compilate de FactSet.
Tesla a produs puțin sub 470.000 de vehicule în trimestrul al treilea și a livrat aproximativ 463.000, dintre care majoritatea au fost cele două modele best-seller, peste 90% din totalul livrărilor, în timp ce modelele mai scumpe — Model S, Model X și noul Cybertruck — au însumat restul de 23.000 de livrări.
Profit net de 2,2 miliarde de dolari, în creștere cu 17%
În pofida creșterii costurilor și a concurenței tot mai intense pe piața mașinilor electrice electrice, Tesla a raportat o marjă de profit net peste așteptări, de 19,8%, peste estimările pieței de 17,3%. Acesta s-a datorat reducerii costurilor de producție odată cu creșterea volumelor de vânzări, progreselor făcute de companie în tehnologia bateriilor și soluțiile de stocare a energiei, precum și obținerii unei marje operaționale pozitive pentru modelul Cybertruck.
Profitul net al companiei a urcat la 2,17 miliarde de dolari, respectiv 62 de cenți per acțiune, de la cele 1,85 miliarde dolari înregistrate anul trecut și peste estimările de 58 de cenți per acțiune. Profitul provine în principal din vânzarea de credite de energie verde celorlalți producători auto, solidității diviziei de producere si stocare a energiei, și creșterii ușoare a volumelor. Fluxul de numerar liber de 2,7 miliarde de dolari a crescut poziția de numerar și echivalente la finalul trimestrului la 33,6 miliarde de dolari.

În urma prezentării acestor rezultate, cotația Tesla (TSLA) crește cu peste 10% și în sesiunea de pre-trading la peste 236 de dolari per acțiune, însă continuă să se tranzacționeze sub prețul de la începutul anului. Elon Musk continuă să fie optimist referitor la ținta de livrări pentru anul curent și estimează o creștere a volumelor livrate anul viitor cu 20-30%, dar deja investitorii sunt obișnuiți cu exuberanța irațională a acestuia, volatilitatea va continua să rămână principala caracteristică a acțiunilor producătorului american.