.
ȘtiriPiețe financiareSăptămâna Financiară

Săptămâna financiară 18-22 noiembrie 2024: Nvidia și inteligența artificială

Iată că a mai trecut o săptămână financiară cu noi recorduri pe toate piețele, care par a nu se mai opri din creștere, nu mai contează nimic, războaie comerciale, tarife protecționiste, războaie armate… Bitcoin e aproape cât un apartament de 3 camere în Berceni, bursele americane sunt la maxime istorice, iar profiturile țâșnesc din toate părțile ca dintr-o stropitoare găurită. Cât va mai continua acest trend e greu de zis, dar mare atenție, oricând poate apărea o lebădă neagră, care să strice petrecerea.

Săptămâna financiară este despre Nvidia și viitorul inteligenței artificiale, căci cel mai important eveniment este prezentarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea de către cea mai valoroasă companie a lumii. În tot acest context, al realegerii lui Donald Trump, Nvidia a revendicat primul loc de la Apple pe nesimțite, iar cifrele sale, ce vor fi prezentate pe 20 noiembrie, au toate șansele să îi consolideze acest statut.

Estimările analiștilor sunt pentru o dublare a veniturilor la 33,04 miliarde de dolari și pentru un profit per acțiune de 75 de cenți, mai mare cu 120% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Foarte importante vor fi însă prognozele proprii ale companiei pentru ultimele trei luni ale anului, ce vor oferi o primă indicație asupra unor eventuale încetiniri a cererii pentru produsele companiei.

Oricum, pentru inteligența artificială se aproprie momentul adevărului, investițiile uriașe din ultimii doi ani, de peste 500 de miliarde de dolari, nu aduc veniturile scontate, iar orice sincopă care ar putea dezamăgi investitorii poate aduce marcări de profit sau chiar vânzări de panică, căci evaluările actuale ale companiilor din acest domeniu sunt mult peste mediile istorice, de parcă curge numai lapte și miere prin toate cablurile centrelor de date ce hrănesc acest bebeluș numit inteligența artificială.

Alte raportări financiare mai importante pe parcursul acestei săptămâni le avem de la companiile chineze Xiaomi, Baidu și PDD Holdings (proprietarul Temu), retailerii Walmart și Target, producătorul de mașini și echipamente agricole Deere și de la companiile din domeniul tech Snowflake, Wix sau Palo Alto Networks.

Din punct de vedere macroeconomic, săptămâna include marți 19 noiembrie date din domeniul imobiliar, ce are o pondere importantă în economia americană, respectiv permisele de construcție acordate și noile construcții rezidențiale începute pe parcursul lunii octombrie. Joi 21 noiembrie avem datele despre cererile inițiale de șomaj (Initial Jobless Claims), vânzările de case din aceeași lună octombrie, dar mai ales Philadelphia Fed Manufacturing Index.

PhiliFed un indicator ce urmărește producția din zona de Nord-Est a Statelor Unite, considerată cea mai importantă din acest punct de vedere și care poate oferi indicații timpurii ale problemelor din acest sector, și în consecință pentru întreaga economie americană. Totodată, vineri 22 noiembrie, așteptăm alți indicatori importanți US Manufacturing PMI și US Services PMI – care pot releva dacă condițiile economice, văzute prin ochii directorilor de achiziție ai companiilor, se îmbunătățesc sau nu.

Săptămâna financiară 18-22 noiembrie 2024 în Europa

În Europa, avem astăzi datele balanței comerciale a zonei Euro la finele lunii septembrie, ce măsoară diferența dintre valoarea exporturilor și a importurilor blocului comunitar, însă după scăderea înregistrată în luna august, mult sub estimări, așteptările nu sunt tocmai optimiste și indică o încetinire a activității economice în cele douăzeci de state membre.

Dar cele mai importante date, cele referitoare la inflația la consumator din zona Euro de la finele lunii octombrie, măsurată prin Consumer Price Index, le așteptăm mâine 19 noiembrie, iar așteptările analiștilor sunt pentru o creștere anuală a prețurilor cu 2%, în ținta Băncii Centrale Europene, comparativ cu valoarea de 1,7% de luna anterioară. Orice reizbucnire a inflației nu poate aduce decât îngrijorare pentru BCE, în contextul în care se vede nevoită să facă balet pe gheață în luarea unei alte măsuri de reducere a dobânzii de politică monetară la ședința din decembrie, atât de necesară pentru stimularea economiei europene.

De altfel, miercuri 20 noiembrie, Banca Centrală Europeană publică The Financial Stability Review, o analiză publicată de două ori pe an ce oferă o imagine de ansamblu asupra riscurilor potențiale la adresa stabilității financiare din zona Euro. 

Săptămâna ne aduce date și despre ”bolnavul” de serviciu din ultimul timp – Germania, care nu prea pare să își regăsească cadența după ce economia sa energofagă și lipsită de inovație a suferit enorm în urma războiului din Ucraina și a dependenței de gazele rusești – Prețurile Producției Industriale aferente lunii octombrie și Produsul Intern Brut al Germaniei pentru T3 sunt așteptate miercuri 20, respectiv vineri 22 noiembrie. Pentru PIB estimările sunt pentru o scădere anuală de 0,2%. De ce sunt importante aceste date? Păi Germania este principalul partener comercial al României, iar orice încetinire economică a acesteia se transpune într-o scădere destul de importantă a activităților companiilor românești ce exportă pe această piață.

Cele mai importante evenimente ale săptămânii în România

Și pentru că am ajuns și la țara noastră, cele mai importante date macroeconomice ce vor fi prezentate de Institutul Național de Statistică sunt cifra de afaceri în serviciile de piață prestate în principal populației, lucrările de construcții și cifra de afaceri în comerțul cu autovehicule și motociclete aferente lunii septembrie, miercuri 20 noiembrie, toate așteptate în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. De altfel, economia României scârțâie cam din toate încheieturile așa cum am văzut săptămâna trecută, când inflația a revenit pe creștere iar PIB-ul pentru cel de-al treilea trimestru a venit sub așteptări, crescând doar cu 0,9% de la începutul anului, mai ales pe seama consumului intern.

La BVB, cele mai importante companii au prezentat deja rezultatele financiare aferente celui de-al treilea trimestru, iar săptămâna este dominată de teleconferințele și de întâlnirile cu analiștii și investitorii ale acestora. Cum trimestrul nu a fost unul foarte productiv, sunt posibile noi scăderi ale cotațiilor în urma rearanjării portofoliilor pentru finalul de an, dominat de alegerile parlamentare și prezidențiale și de așteptările de creșteri de taxe, impozite și afaceri în scădere.

Ce e clar e că ne așteaptă vremuri grele, mai ales în țărișoara noastră dragă. Dar până atunci, time is money, informați-vă cât mai mult pentru a putea lua decizii cât mai profitabile.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button