Rezervele internaționale ale României au crescut pe parcursul lunii mai, la un nivel record de 72,269 miliarde de euro, datorită în principal, emisiunii de eurobonduri a Ministerului Finanțelor. Conform Bloomberg, statul român a vândut spre finele lunii trecute titluri de stat denominate în euro cu scadența în 2032, la un randament de 2,65% peste rata mid-swap, și cu scadența în 2037 la un randament de 3% peste rata mid-swap, în condițiile unui interes foarte ridicat al investitorilor.
Rezervele valutare aflate în custodia BNR – 65,072 miliarde de euro
Rezervele valutare la BNR au crescut în sumă netă cu 2,561 miliarde de euro, la un total de 65,072 miliarde de euro la finele lunii mai.
Această creștere se datorează unor intrări de 4,444 miliarde de euro, reprezentând sumele rezultate din emisiunile de eurobonduri ale Ministerului Finanțelor în valoare de 3,242 miliarde de euro, dar și din modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci la BNR, din fonduri europene și din alte surse, în timp ce ieșirile au totalizat 1,883 miliarde de euro, reprezentând plăți de rate și dobânzi la titluri de stat emise în valută de statul român (în valoare de aproximativ 625 de milioane de euro), precum și alte plăți.
Rezerva de aur s-a menținut constantă, la 103,6 tone, iar valoarea acesteia a urcat la aproape 7,2 miliarde de euro, datorită prețului la maximul istoric al aurului din ultimul timp.
Rezervele internaționale ale unei țări sunt considerate optime în condițiile în care ele acoperă valoarea importurilor pentru trei-șase luni. Cum valoarea medie lunară a importurilor CIF ale României din primele trei luni ale acestui an este de 9,881 de miliarde de euro, rezervele internaționale ale României sunt suficiente pentru a asigura stabilitatea țării, în ciuda deficitului comercial în creștere constantă, nesustenabil pe termen lung.