Camera Reprezentanților din SUA adoptă legea FIT21, în ciuda avertisementelor SEC
Camera Reprezentanților din SUA a aprobat miercuri, 22 mai, legea FIT21 privind Inovația Financiară și Tehnologia pentru Secolul 21, marcând un pas important spre reglementarea piețelor de active digitale, scrie Reuters. Adoptarea acestei legi vine în ciuda avertismentelor emise de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), privind riscurile financiare potențiale.
Cum a decurs votul pe legea FIT21 și de ce e SEC împotrivă
Legea FIT21, propusă de republicani, a fost aprobată cu un vot bipartizan de 279 la 136, atrăgând un sprijin semnificativ din partea democraților. Proiectul de lege își propune să creeze un cadru juridic nou pentru monedele digitale, oferind un cadru legal clar și promovând creșterea industriei.
În cadrul acestei legi, Comisia pentru Tranzacții Futures pe Mărfuri (CFTC) ar fi stabilită ca principal reglementator al activelor digitale, cu rol de supraveghetor al piețelor de active non-valori mobiliare.
Președintele SEC, Gary Gensler, și-a exprimat în mod vehement opoziția față de lege, afirmând că aceasta „ar crea noi lacune de reglementare și ar submina decenii de precedent privind supravegherea contractelor de investiții, punând investitorii și piețele de capital la riscuri imense”. Gensler a subliniat că legea nu este necesară și că ar periclita reglementările existente în domeniul valorilor mobiliare.
Adoptarea acestei legi reprezintă cea mai importantă realizare legislativă pentru industria criptomonedelor din SUA, până în prezent. Cu toate acestea, viitorul acesteia în Senat rămâne incert, în lipsa unui proiect de lege echivalent și a unui suport clar din partea comitetelor necesare.
În pofida opoziției președintelui Joe Biden și a unor democrați de rang înalt precum Maxine Waters, 71 de democrați s-au alăturat celor 208 republicani în sprijinul proiectului de lege.
Waters a argumentat că legea ar permite companiilor de criptomonede să evite răspunderea pentru încălcarea legilor privind valorile mobiliare, afirmând că acestea „au câștigat deja miliarde de dolari din emiterea sau facilitarea tranzacțiilor cu valori mobiliare cripto în mod ilegal”.
Legea FIT21 ar putea avea un impact punternic asupra industriei criptomonedelor, stabilind protecții pentru consumatori și clarificând clasificarea tokenurilor cripto ca valori mobiliare sau mărfuri.
În plus, aceasta ar putea stimula concurența și inovația în sector, oferind un cadru clar și predictibil pentru dezvoltarea și lansarea noilor produse și servicii bazate pe tehnologia blockchain.