![Vaccin AstraZeneca foto Pixabay](https://moneymoney.ro/wp-content/uploads/2024/05/Vaccin-AstraZeneca-foto-Pixabayjpg.jpg)
AstraZeneca, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, a anunțat marți planuri ambițioase de a-și crește veniturile totale la 80 de miliarde de dolari până în 2030, marcând o creștere de 75% față de cei 45,8 miliarde de dolari raportați în 2023. Această inițiativă ambițioasă vine în contextul „erei post-Covid”, în care compania își va concentra eforturile pe segmentele de oncologie, produse biofarmaceutice și tratamentul bolilor rare.
Strategii și așteptări ale AstraZeneca
Aradhana Sarin, directorul financiar al companiei, a declarat pentru CNBC că multe dintre noile medicamente planificate au potențialul de a genera venituri anuale de 5 miliarde de dolari în anii de vârf. „Avem multă încredere în această țintă de 80 de miliarde, datorită portofoliului nostru și dimensiunii acestuia din prezent”, a subliniat Sarin. Compania anticipează lansarea a încă 20 de medicamente în următorii șase ani, multe dintre acestea având potențialul de a deveni adevărate „blockbustere”.
AstraZeneca își propune să dezvolte tratamente pentru cel puțin jumătate dintre tipurile de cancer potențiale și să creeze alternative la tratamentele clasice precum chimioterapia și radiațiile.
Compania a anunțat deja aprobarea de către FDA a unor tratamente pentru cancer, inclusiv medicamentul Enhertu, dezvoltat în colaborare cu Daiichi Sankyo, care vizează pacienții cu cancer la sân. În plus, AstraZeneca a achiziționat Fusion Pharmaceuticals Inc., o companie specializată în tratamente pentru cancer, și a dezvăluit planuri de a construi o unitate de producție de medicamente conjugate cu anticorpi, în Singapore.
AstraZeneca a încheiat un acord în 2023 cu compania farmaceutică Eccogene din Shanghai, pentru un medicament de pierdere în greutate și cardio-metabolic, intrând astfel în competiția pentru medicamentele de gestionare a greutății, piață dominată în prezent de Wegovy și Ozempic, de la Novo Nordisk, și Mounjaro de la Eli Lilly.
Compania se departe de Covid-19
În perioada pandemiei Covid-19, AstraZeneca a devenit un nume cunoscut datorită colaborării cu Universitatea Oxford pentru dezvoltarea vaccinului Vaxzevria. Totuși, compania va retrage acest vaccin de pe piață din cauza scăderii cererii și apariției altor vaccinuri mai specifice pentru diferite variante Covid. „Am furnizat vaccinuri în timpul pandemiei Covid mai degrabă pentru că a fost o criză de sănătate publică. Nu a fost cu adevărat afacerea noastră să fim în domeniul vaccinurilor Covid.”
AstraZeneca și-a concentrat istoric afacerea pe domenii precum oncologia și sănătatea cardiovasculară, iar această direcție va continua și în viitor. Compania va dezvolta, de asemenea, medicamente pentru diabet și boli metabolice.