Analiză fundamentalăEducație

Indicatorul EV – valoarea întreprinderii ne arată prețul corect al unei companii

Valoarea întreprinderii (eng. Enterprise Value – EV) este o alternativă mai completă pentru valoarea de piață sau capitalizarea companiei, pentru că ia în calcul atât datoriile acesteia, cât și numerarul și echivalent aflat la dispoziția companiei. Practic, acest indicator ne arată prețul corect al companiei, prețul potențial care ar fi plătit în eventualitatea preluării acesteia. 

Acest indicator ne poate dezvălui cazurile în care finanțarea creșterii unei companii s-a realizat pe credit sau din resurse proprii; putem observa cum este gradul de îndatorare al companiei raportat la numerarul disponibil față de cel al companiilor similare. 

Poate părea ciudat să stabilești valoarea unei companii adăugând datoriile și scăzând numerarul – o companie cu mai mult cash la dispoziție ar trebui să fie mai valoroasă decât una cu mai puțini bani, nu? Practic, atunci când cumperi o companie trebuie să plătești acțiunile și să îi achiți datoriile, dar primești sumele de bani și echivalentul de numerar din conturi.

Atunci când cumperi o mașină la mâna a doua cu zece mii de euro și găsești din întâmplare o mie de euro ascunși la roata de rezervă, uitați de vânzător – practic, ai plătit nouă mii de euro pe mașină.

Cum se calculează valoarea întreprinderii (EV)

Valoarea întreprinderii se calculează adunând la capitalizarea companiei valoarea datoriilor totale, atât cele pe termen scurt, cât și cele pe termen lung, din care scădem numerarul și echivalentul în numerar. Aici sunt incluse sumele de bani din conturile curente, titlurile de stat cu scadențe de maxim un an de zile, certificate de depozit, fonduri mutuale monetare care pot fi transformate rapid în numerar. 

Capitalizarea companiei este valoarea de piață obținută prin înmulțirea prețului unei acțiuni cu numărul total de acțiuni.

Exemplu: capitalizarea Romgaz în data de 12 februarie 2024 era de 20,465 miliarde de lei. Valoarea totală a datoriilor conform ultimelor situații financiare raportate la finele trimestrului al treilea din 2023, era de 4,242 miliarde de lei, în timp ce numerarul și echivalentele de numerar totalizau 1,963 miliarde de lei.

EV = 20,645 mld lei + 4,242 mld lei – 1,963 mld lei = 22,924 mld lei

Cum ne ajută cunoașterea indicatorului EV

Cunoscând valoarea întreprinderii și comparând-o cu cea a companiilor ce activează în aceeași industrie și care au structuri de capital similare, ne ajută în evaluarea sănătății financiare a companiei.

Avem cazul în care valoarea întreprinderii este mult mai mare decât capitalizarea bursieră: producătorul Ford Motor (F) are o valoare de piață de 50,39 de miliarde de dolari la finele zilei de 12 februarie 2024. Numai că Ford are datorii totale de 151,1 miliarde de dolari și numerar de 28,72 de miliarde de dolari, rezultând o EV de 172,77 de miliarde de dolari. Astfel, Ford nu mai pare o companie mică judecând doar prin prisma capitalizării.

Companiile din domeniul tehnologic pot avea o capitalizare ridicată, însă dacă luăm în considerare faptul că au datorii reduse și un sold de numerar mare, valoarea întreprinderii ne arată o evaluare mai corectă a acestor companii, tranzacționate la multiplii mai mari decât competitorii mai „bătrâni”. La aceeași dată, Tesla are o capitalizare de aproximativ 600 de miliarde de dolari, deși produce de 2,5 ori mai puține mașini decât Ford și o valoare a întreprinderii de 579,63 miliarde de dolari.

Este indicat să comparăm (din punctul de vedere al EV) companii care se află în stadii similare ale ciclului de afaceri pentru a determina în care merită investit, și ar trebui să comparăm Ford cu General Motors spre exemplu.

Există cazuri foarte rare, în care valoarea întreprinderii pentru o companie este negativă – valoarea numerarului este mai mare decât suma capitalizării și a datoriilor totale, iar asta înseamnă că firma are prea mulți bani la dispoziție, ce nu sunt folosiți pentru creșterea activității (investiții, cercetare-dezvoltare, extindere) sau pentru răsplătirea salariaților (acordare de salarii mărite sau bonusuri), acționarilor (distribuții de dividend suplimentar sau răscumpărări) sau pentru achitarea datoriilor (pentru care este plătită și o dobândă…)

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button