UniCredit a plătit statului german 702 milioane de euro pentru aproximativ 4,5% din acțiunile Commerzbank deținute de acesta încă de la criza financiară și a achiziționat acțiuni din piață până la o deținere de 9%, într-o mișcare ce a luat prin surprindere piețele financiare.
Achizițiile fac din UniCredit principalul acționar al băncii germane și readuc în prim plan ideile CEO-ului Andrea Orcel referitoare la o mai mult decât necesară consolidare a sectorului bancar european, mult prea fragmentat și incapabil de competiție cu rivalele din Statele Unite și Asia. De altfel, banca italiană se arăta interesată de achiziții și fuziuni după comentariile președintelui francez Emmanuel Macron, care a cerut băncilor europene să își unească forțele pentru a deveni mai competitive.
Commerzbank ar aduce un plus important la profitul Unicredit, dar nu fără riscuri
Unicredit ar intenționa să ceară aprobarea autorităților pentru a achiziționa mai multe acțiuni dacă va considera acest lucru necesar, conform comunicatului de presă, asta în timp ce partea germană nu a comentat nimic.
Perspectiva unei fuziuni a fost considerată de-a lungul timpului o opțiune naturală pentru creditorul italian, care a intrat pe piața germană în 2005 prin cumpărarea HypoVereinsbank și unde obține aproximativ o cincime din profitul total. Cel mai probabil, această pondere ar crește în cazul unei fuziunii, datorită prezenței concentrate a italienilor doar în regiunile bogate Bavaria și Hamburg.
Excesul de capital al italienilor s-ar putea orienta către IMM-urile prezente în portofoliul Commerzbank din întreaga Germanie, care chiar dacă nu aduc aceeași profitabilitate, creșterea ar veni din volum.
Chiar dacă la prima vedere, o fuziune ar aduce beneficii pentru ambele părți, tranzacția s-ar putea confrunta cu obstacole mai ales politice și de orgoliu din partea guvernului german.
Cotația acțiunilor Commerzbank (CBK) a crescut puternic, cu 16,55% pe parcursul ședinței de tranzacționare de ieri, încheind la 14,685 euro per acțiune, în timp ce acțiunile băncii italiene s-au păstrat la același nivel, de 36,155 euro. De la începutul anului, UniCredit are o creștere de 46,67%, iar de la venirea lui Orcel în aprilie 2021, cotația acțiunilor a crescut de peste patru ori, ducând valoarea de piață la aproximativ 59 de miliarde de euro, comparativ cu cele 15 miliarde de euro a băncii germane.