.
Strategii de investițiiEducație

DCA (Dollar-Cost Averaging) – strategia de investiții care ne ajută la obținerea unui preț mediu mai bun

Strategia DCA este un tip de investiție pasivă, utilizată mai ales de investitorii începători care nu au cunoștințele necesare sau timp de analiză a diverselor active. Cele mai bune randamente se obțin atunci când obiectul investițiilor este un ETF al unui indice bursier pentru că, prin acest instrument avem și diversificare. 

Volatilitatea este o caracteristică naturală a piețelor financiare, iar aversiunea la risc ne face să fim mai prudenți decât trebuie în momentele de incertitudine și fluctuație inevitabilă ale diverselor instrumente financiare.

Mulți investitori așteaptă „cel mai bun” moment de cumpărare, numai că acesta nu există, este virtual imposibil să cumperi la minim și să vinzi la maxim. O modalitate bună de a evita acest comportament, mai ales în momentele de scădere ale pieței, este strategia DCA.

Ce presupune strategia DCA

DCA presupune o investiție programată – la un interval de timp prestabilit – lunar, trimestrial sau orice altă perioadă, și constantă – a aceleiași sume de bani, indiferent de prețul activului. Se obține astfel un cost mediu ponderat, eliminând în același timp riscul de anticipare a pieței.

În momentele de volatilitate ale pieței, având la dispoziție cash putem să beneficiem de eventualele oportunități care apar – companii bune care scad odată cu piața mai mult emoțional. Totodată, stabilirea unui plan de investiții și urmărirea cu rigurozitate militară contribuie la crearea unor automatisme care ne împiedică să deraiem de la planul inițial și să nu mai alocăm bani o lună, două, trei pentru că ni se pare că piața ne este potrivnică și că mai poate scădea. 

Și poate ceea ce este cel mai important, aplicarea strategiei pe termen lung într-un indice al pieței ne aduce randamentul realizat de acesta (minus comisioanele brokerului); având drept exemplu orice perioadă de timp mai mare de zece ani, investiția în acțiuni – mai specific în indicele american SP500, este singura clasă de active care a adus un randament pozitiv ajustat la inflație.

Să luăm un exemplu comparativ între investirea întregii sume de bani la dispoziție inițial și prin aplicarea strategiei DCA (fără a lua în calcul alte taxe sau comisioane):

Observăm că dacă investim întreaga sumă inițial avem o valoare de piață a portofoliului de 500 de lei după cinci luni, dar dacă aplicăm strategia investițiilor programate vom avea un total de 700 de lei.

Limitări ale strategiei de investiții DCA

Strategia este viabilă doar pentru perioadele de scădere ale pieței pentru că, atunci când bursa crește, investirea întregii sume la început aduce în mod evident randamente finale mai bune decât o investiție programată (prețul mediu de cumpărare fiind mai mic în acest caz). 

De asemenea, practicarea strategiei doar pentru o acțiune nu are efectele scontate pentru că aceasta poate avea probleme endemice care să determine chiar falimentul acesteia; tocmai de aceea, obiectul investițiilor trebuie să fie diversificat, de preferat un ETF al unui indice bursier.

Dar reducerea riscului va duce inevitabil și la obținerea unui randament mai mic, mai ales că de-a lungul timpului creșterea pieței (bull market) are loc într-o perioadă mai lungă de timp decât scăderea (bear market). 

Cum este imposibil de a cunoaște din timp evoluția bursei, iar aversiunea la risc (ce se referă la tendința oamenilor de a prefera evitarea pierderilor în locul obținerii câștigurilor echivalente) are un rol determinant în luarea deciziilor de investire, succesul investitorilor pe termen lung ce au aplicat această strategie a dus la o popularitate din ce în ce mai mare pentru această tehnică de investiții. 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button