Analiză fundamentalăEducație

Raportul dintre prețul acțiunii și valoarea contabilă P/B – Price to Book

Price to Book este un util multiplu de preț foarte utilizat în analiza financiară, ce compară capitalizarea unei companii cu valoarea sa contabilă și ne ajută să identificăm companiile subevaluate din piață. Raportul este important pentru că îi ajută pe investitori să înțeleagă dacă prețul de piață al companiei este relativ rezonabil față de bilanțul său.

Cum se calculează multiplul Price to Book

Valoarea capitalizării unei companii se calculează înmulțind prețul acțiunii cu numărul total de acțiuni emise și reprezintă valoarea de piață a companiei. Pe de altă parte, valoarea contabilă reprezintă valoarea pe care ar primi-o acționarii în cazul lichidării ipotetice a companiei și se calculează ca diferență între activele și datoriile totale.

Multiplul Price to Book se calculează fie împărțind capitalizarea companiei la valoarea sa contabilă, fie împărțind prețul din piață la valoarea contabilă per acțiune. Valoarea capitalizării sau prețul din piață îl regăsim pe site-ul bursei unde se tranzacționează compania în timp ce valoarea contabilă o regăsim în bilanț.

Exemplu: Valoarea contabilă per acțiune calculată pentru Banca Transilvania (TLV) este de 13,96 de lei. Prețul de închidere este de 22,90 de lei per acțiune. Așadar, Price to Book = 22,90 lei / 13,96 lei = 1,64

Cum ne ajută cunoașterea valorii Price to Book

O valoare subunitară a P/B este unul din semnele că o companie este subevaluată și că merită luată în calcul pentru o eventuală investiție, sperând că piața va realiza acest lucru la un moment dat, iar prețul va crește. Prin urmare, este un indicator util pentru a investitorii de tip value.

O valoare supraunitară a P/B înseamnă că de obicei compania se tranzacționează cu o primă față de valoarea contabilă, cu cât este mai mare cu atât compania este mai supraevaluată față de activele sale.

În general, orice companie solidă din punct de vedere financiar ar trebui să aibă o valoare ușor supraunitară calculată pentru acest multiplu deoarece prețul din piață reflectă așteptările investitorilor pentru creșterile viitoare ale companiei.

Indicatorul este relevant mai ales pentru industria bancară sau pentru companiile din industriile cu active mari (producția de mașini, utilaje) și se utilizează mai puțin pentru evaluarea companiilor din domeniul IT sau cel al serviciilor.

Cu toate acestea, indicatorul reflectă date din trecutul companiei și nu indică fluxuri de numerar viitoare, așadar utilizarea lui este limitată. Totodată, trebuie să ținem cont că valoarea contabilă poate fi diferită de cea calculată dacă avem în vedere acțiunile răscumpărate și neanulate.

Utilizarea Price to Book împreună cu alți indicatori

P/B poate fi interpretat împreună cu ROE (Return on Equity), un indicator de creștere fiabil: de obicei acțiunile supraevaluate au un P/B mult supraunitar și un ROE scăzut, în timp ce pentru o acțiune corect evaluată, ambii indicatori au valori ridicate – un ROE crescut atrage investitorii, ce cresc prețul acțiunii și implicit valoarea P/B.

În concluzie, raportul dintre prețul din piață și valoarea activelor ne ajută în evaluarea unei companii dacă o comparăm cu valoarea raportului competitorilor. Cu ajutorul său putem găsi acțiunile potențial subevaluate, dar analiza ar trebui să fie aprofundată, iar evaluarea să se facă luând în calcul mai mulți indicatori.

Deciziile de investiții nu ar trebui niciodată să fie luate în baza unui singur indicator, iar raportul Price to Book Value nu face excepție!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button