.
ȘtiriPiețe financiare

Piețele financiare în contextul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu

Bombardarea Israelului de sâmbătă noaptea, primele lovituri directe în teritoriul israelian de la revoluția islamică din 1979, marchează un răspuns puternic al Iranului după presupusul atac al Israelului cu rachete asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc, Siria, ce a ucis un general iranian la 1 aprilie.

Atacul Teheranului, anunțat de câteva zile, a fost unul uriaș: aproximativ 170 de drone încărcate cu explozivi, 120 de rachete balistice și 30 de rachete de croazieră au fost însă, interceptate de apărarea antiaeriană israeliană și de avioanele de război ale partenerilor americani, britanici și iordanieni, marea majoritate fiind distruse înainte de a ajunge în spațiul aerian israelian.

Gruparea militară palestiniană Hamas, cea care a efectuat atacul din 7 octombrie anul trecut asupra Israelului, declanșând războiul din Gaza, este una din milițiile paramilitare susținute de Iran în diverse state arabe – Siria, Liban, Yemen și Irak; rețeaua este concepută pentru a oferi Teheranului capacitatea de a lansa atacuri asupra Israelului și aliaților săi fără a se implica într-un conflict direct. 

De altfel, atacurile rebelilor Houti din Yemen asupra navelor ce tranzitează Marea Roșie au dus la încetinirea transportului de mărfuri dinspre Asia spre Europa, iar incertitudinile geopolitice din ultimele luni au dus la creșterea prețului aurului.

Impactul atacurilor asupra piețelor financiare

În primul rând, am văzut deja o scădere în weekend a prețului criptomonedelor, singura piață deschisă pe parcursul weekendului, acestea fiind considerate active mai riscante, alături de acțiuni, primele la care se renunță în cazul unor conflicte militare. De altfel, piața a scăzut vineri în anticiparea atacului iranian dezvăluit de președintele american, marcând cea mai proastă săptămână pentru indicii bursieri din Statele Unite.

Atenția investitorilor se îndreaptă apoi spre activele considerate mai sigure, precum titlurile de stat americane sau metalele prețioase, aurul: cotația bondurilor cu scadența de 10 ani ale SUA sunt într-o creștere susținută de la minimul de 3,80% înregistrat la finele anului trecut, încăpățânata inflație și tensiunile geopolitice fiind principalele motive pentru care randamentul acestora a ajuns la 4,6% și are toate șansele să se aproprie de maximul de 5% din octombrie 2023.

Dar primul efect, și poate cel mai important, va fi asupra cotației petrolului, și acesta aflat într-o apreciere constantă în ultimele luni. Nivelul de 100 de dolari per baril nu mai pare atât de îndepărtat și poate fi atins rapid, în condițiile escaladării conflictului din Orientul Mijlociu. Cum sezonul primăvară-vară este unul cu o cerere ridicată, numai de un impuls geopolitic nu aveam nevoie acum pentru un preț ridicat la petrol.

Poate că miră letargia Arabiei Saudite din ultimele luni – aceștia sunt principalii beneficiari ai unor cotații crescute la produsele petroliere, dar și datorită războiului rece dintre cele două puteri arabe, bazat pe diferențele dintre cele două curente religioase, șuniți (aproximativ 90% dintre musulmani) susținuți de Arabia Saudită și șiiți (aproximativ 10%) susținuți de Iran.

Creșterea prețului petrolului are ca prim efect creșterea tuturor prețurilor, cu impact imediat asupra revenirii inflației, ceea ce pune presiune pe băncile centrale să păstreze nemodificate dobânzile de referință. 

Piețele financiare din Asia au închis în scădere

Piețele financiare din Asia și Australia au închis ședințele de luni în scădere, indicele japonez Nikkei corectând cu 0,76% iar indicele bursei din Hong Kong cu 1,5%. În schimb, cotațiile aurului și ale petrolului sunt în scădere ușoară în așteptarea următoarei mutări din partea Israelului, Teheranul afirmând că atacul și-a atins scopurile și consideră chestiunea încheiată.

Cum piețele financiare din Statele Unite au închis în scădere vineri în scădere, primele cotații futures ale zilei pentru indicii americani sunt într-o ușoară apreciere cu 0,2-0,3%. 

Sezonul raportărilor abia a început și în funcție de cât de bine se vor prezenta acestea, dublate și de o calmare a situației geopolitice și de o menținere a inflației în limite, ne putem aștepta la o evoluție fără prea mare volatilitate pentru piețele financiare. Asta ca să nu mai amintesc de dictonul „sell in may and go away”…

Oricum, pare că ne așteaptă o vară fierbinte, la propriu și la figurat, pentru piețele financiare.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button