.
ȘtiriPiețe financiare

Ce ne așteaptă săptămâna aceasta pe piețele financiare: inflația din Statele Unite, rezultate financiare ale primului trimestru, decizia BCE

Săptămâna aceasta este foarte importantă pentru evoluția din perioada următoare a indicilor bursieri pentru că așteptăm date referitoare la inflația din Statele Unite din luna martie, precum și deciziile de politică monetară a Băncii Centrale Europene; de asemenea, sezonul de raportări financiare pentru primul trimestru ale companiilor listate pe piețele americane continuă cu datele principalelor bănci americane.

Miercuri 10 aprilie vom avea minuta FED a ședinței din 20 martie, în urma cărora banca centrală americană a păstrat neschimbată dobânda de politică monetară la intervalul 5,25%-5,50%. Deciziile de micșorare a acesteia sunt dependente de datele macroeconomice privind inflația sau șomajul din Statele Unite, iar acestea s-au menținut ridicate în ultimele luni și prețul petrolului este într-o creștere continuă în ultimele luni, probabilitatea de a tăia dobânzile s-au mutat către ședința din iulie a FED și au apărut și voci care prevăd că nu vom avea nicio scădere anul acesta.

Datele referitoare la inflația (CPI) lunii martie apar miercuri 10 aprilie

Datele foarte importante, referitoare la inflația din Statele Unite măsurată de indicatorul CPI (Consumer Price Index), vor fi prezentate de Biroul de Statistică a Muncii, miercuri la ora 15.30 ora României. Așteptările pieței sunt pentru o creștere anuală de 3,4%, în creștere ușoară față de datele lunii februarie, în timp ce core CPI, care exclude prețurile mai volatile ale alimentelor și energiei, este așteptat să aibă o creștere anuală de 3,7%.

Joi 11 aprilie așteptăm deciziile de politică monetară a Băncii Centrale Europene, iar așteptările sunt ca BCE să mențină neschimbată rata cheie a dobânzii pe termen scurt la 4% și . Reducerile de dobândă pentru euro sunt așteptate să înceapă odată cu ședința băncii din 6 iunie, decizia depinzând foarte mult, de asemenea, de datele referitoare la inflația din zona euro în perioada următoare.

Sursa: https://tradingeconomics.com

Tot joi vom avea și datele PPI (Producer Price Index), care măsoară practic inflația la poarta fabricii așa cum mai este denumită și reflectă modificările prețurile producătorilor americani pentru producția lor.

Vineri 12 aprilie vom avea raportări financiare din partea principalelor instituții financiare din Statele Unite – JPMorgan Chase, Citigroup, BlackRock sau Wells Fargo. 

De asemenea, avem datele Consumer Sentiment Index prezentat de University of Michigan, un indicator de tip leading care poate ajuta la prognoza evoluției economiei. Indicatorul ne oferă un indiciu asupra evoluției viitoare a consumului rezidenților americani, în urma răspunsurilor privind situația financiară așteptată și a părerii lor față de șomaj, consum, economisire și despre situația economică în general.

La BVB, primele raportări financiare pentru trimestrul I le așteptăm pe finalul lunii, începând cu Erste Group Bank și OMV Petrom pe 30 aprilie, din categoria celor mai importante companii.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button