.
ȘtiriCompanii

Randamentul dividendelor pentru principalele companii europene

Dividendele oferite de unele dintre cele mai tranzacționate companii europene sunt cel mai adesea plătite anual, deși sunt și cazuri în care companiile acordă și dividende trimestriale sau semestriale. Randamentul calculat în tabel se referă la prețurile de închidere din data 10 aprilie 2024.

Băncile europene plătesc dividende bune

Profiturile obținute de mările bănci europene în ultimii doi ani sunt printre cele mai mari din istoria lor, datorită dobânzilor ridicate. dacă mai adăugăm și răscumpărările de acțiuni, practică des utilizată, băncile au fost printre cele mai generoase companii cu acționarii săi.

ING a plătit un dividend interimar de 0,35 euro per acțiune în data de 14 august 2023, iar KBC 0,7 euro în data de 15 noiembrie 2023. De asemenea, Intesa Sanpaolo a plătit pe 22 noiembrie 2023 un dividend de 0,144 euro, astfel că pentru toate randamentul dividendului aferent profitului din 2023 este mai mare.

Dividende bune și pentru companiile din industria auto

Producătorii auto și cei din industria de automotive sunt tradițional companii care plătesc dividende bune, mai ales după profiturile bune încasate în anii ce au urmat pandemiei de covid.

Dividendele companiilor de utilități și din industria energetică

Tradițional, companiile din aceste domenii sunt cele care plătesc dividende bune. Enel a plătit un dividend intermediar de 0,215 euro per acțiune în 24 ianuarie anul acesta, iar Total și ENI plătesc dividende trimestrial, astfel că randamentele finale sunt mai mari.

Romgaz are două propuneri de dividend pentru a fi supuse aprobării AGA din 24/25 aprilie: prima variantă (menționată în tabel) prezintă un dividend brut de 0,3561 lei; cea de-a doua vine cu un dividend brut total de 0,1425 lei per acțiune, având în vedere nivelul ridicat al investițiilor asumat de companie. Totodată, cotația Romgaz menționată în tabel corespunde potențialului preț în urma majorării capitalului social prin acordarea de acțiuni gratuite acționarilor înregistrați la data de 30 mai.

Sectorul bunurilor de consum are dividende mici

LVMH a plătit un dividend interimar de 5,50 euro per acțiune pe 6 decembrie 2023, în timp ce Kering a remunerat acționarii cu un dividend interimar de 4,50 euro pe 17 ianuarie.

Dividendul de 25 de euro propus de Hermes este format dintr-un dividend ordinar de 15 euro și un dividend excepțional de 10 euro. Compania a plătit 3,50 euro per acțiune la 15 februarie 2024.

Dividendele companiilor industriale

Unilever plătește un dividend trimestrial în valoare de 0,4268 euro per acțiune, în timp ce grupul Vinci a plătit un dividend intermediar la finele anului trecut de 1,05 euro per acțiune. Dividendul regular acordat de Airbus este în sumă de 1,80 euro per acțiune, la care compania a adăugat un dividend special de 1 euro per acțiune.

Pentru ArcelorMittal, suma de 0,50 usd menționată în tabel va fi plătită în două tranșe semestriale, cea de-a doua fiind în noiembrie 2024.

Alte companii, nu neapărat mai puțin importante

Pentru companiile din industria pharma dividendele sunt mai mici; AstraZeneca a mai plătit un dividend semestrial de 0,718 gbp pe 11 septembrie 2023; de asemenea, Novo Nordisk a plătit semestrul trecut un dividend de 6 dkk.

Orange a plătit un dividend interimar de 0,30 euro în decembrie 2023, în timp ce Vodafone a plătit în februarie un dividend de 0,045 euro în februarie anul acesta, pentru companie anul financiar încheindu-se la 31 martie 2024. Dividendul total aferent anului 2023 pentru ASML este de 6,10 euro, compania plătind dividende trimestrial. 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button