.
ȘtiriEconomie

Deficitul de cont curent al României a crescut cu 536 de milioane de euro

În perioada ianuarie-februarie 2024, contul curent al balanței de plăți a României a înregistrat un deficit de 2707 milioane euro, comparativ cu 2171 milioane euro în aceeași perioadă a anului 2023, anunță Banca Națională a României (BNR). Acesta reprezintă o creștere semnificativă a deficitului cu 536 milioane euro, circa 24,7%.

Structura deficitului de cont curent și datoria externă a României

BNR spune că în structura deficitului, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 39 milioane euro, în timp ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 456 milioane euro. Balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 516 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare, un excedent de 345 milioane euro, comparativ cu un deficit de 52 milioane euro în perioada ianuarie-februarie 2023.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 1229 milioane euro, comparativ cu 1345 milioane euro în perioada ianuarie-februarie 2023. În perioada ianuarie-februarie 2024, datoria externă totală a crescut cu 6766 milioane euro, până la 176 849 milioane euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 10,9% în februarie 2024, comparativ cu 16,7% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 29 februarie 2024 a fost de 6,1 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

În ansamblu, datele prezentate indică o evoluție mixtă a balanței de plăți a României în perioada ianuarie-februarie 2024. Creșterea semnificativă a deficitului în contul curent al balanței de plăți, în special în contextul unei scăderi a investițiilor directe și a unei creșteri a datoriei externe totale, arată posibile vulnerabilități în economia națională.

Modificările în structura deficitului, inclusiv scăderea excedentului balanței serviciilor și creșterea deficitului balanței veniturilor primare, arată necesitatea unor politici economice și fiscale adecvate pentru a contracara aceste tendințe și pentru a asigura o echilibrare a balanței de plăți pe termen lung.

Articole asemanatoare

1 comentariu

  1. pai cum sa fie altfel? intr-un an elecotoral in care vezi promisiuni fara acoperire, in care vezi insitutii protestand fara un motiv , doar pt ca stiu ca este an electoral si nici un politician nu risca sa ne arate adevarul , atunci ne mira? inca suntem bine,stiti cazul Greciei? Romania va fii de 10x mai grav, si noi nu avem insule de vandut, o sa vindem piela lui Ciolacu si a lui Ciuca, ce valoreaza absolut 0, si iarasi greul o sa fie dus de populatie, haideti oameni buni, sa votam pe cine promite, este iresponsabil , minte si nu face, in loc sa votam politca corecta si responsabila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button