.
Analiză fundamentalăEducație

Ce este Rentabilitatea activelor (ROA), cum se calculează și cum ne ajută în luarea deciziilor de investiții

Rentabilitatea activelor este un indicator financiar care ne arată profitabilitatea unei companii raportată la activele sale totale și reflectă cât de eficient sunt utilizate acestea de către managementul companiei.

Indicatorul este o măsură importantă în evaluarea sănătății financiare a companiei: cu cât valoarea obținută este mai mare, cu atât activele sunt mai bine puse în valoare în obținerea profitului.

Asemenea, o companie cu o bază mai mare de active va trebui să obțină un profit mai mare decât o companie cu active puține pentru a atinge același randament.

Cum se calculează Rentabilitatea activelor

Rentabilitatea activelor se calculează raportând profitul net la valoarea activelor totale. Acest indicator are în vedere și valoarea datoriilor spre deosebire de Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE). Valoarea profitului net o regăsim în contul de profit și pierdere în timp ce valoarea activelor totale apare în bilanț; cu toate acestea, pentru a obține o valoare mai relevantă se folosește media valorilor activelor totale din ultimele patru trimestre.

În general, o valoare mai mare de 5% este considerată o rentabilitate bună a activelor, în timp ce una peste 20% este excelentă. Companiile care au o valoare mare a acestui indicator tind să performeze mai bine pe termen lung.

Cu toate acestea, valoarea ROA variază în funcție de industria din care face parte compania: spre exemplu, unele industrii precum cea petrolieră sau cea manufacturieră necesită active mai multe (mașinării, utilaje) decât companiile tehnologice sau cele care activează în domeniul serviciilor.

Cum ne ajută cunoașterea valorii ROA

În decizia de investire este necesar să cunoaștem rentabilitatea activelor pentru a disemina între companiile din acest vast univers investițional. Dinamica în timp a acestui indicator este foarte importantă, trendul ultimilor cinci ani sau chiar mai mult ne arată performanța managementului în a transforma activele la dispoziție în profit.

Totodată, cunoașterea ROA pentru companiile concurente din cadrul aceleiași industrii ne face alegerea mai ușoară: o companie cu un profit net mai mare poate părea mai performantă, dar de fapt, cea care are un ROA mai mare este de preferat, pentru că își folosește capitalul și activele mai eficient.

Exemplu: Rentabilitatea activelor pentru compania AAA are valoarea de 9,61%, pentru compania BBB este de 3,33%, iar pentru MMM 30,76%, toate cele patru companii activând în același domeniu. Luând în considerare doar acest indicator, cel mai performant management este cel al companiei MMM.

Pe de altă parte, ROA are limitări pentru că este calculat pe baza profiturilor din trecut, performanța managementului fiind evaluată retrospectiv, în timp ce cotația unei acțiuni trebuie privită mai ales în funcție de potențialul viitor și de perspectivele de creștere.

Utilizarea ROA împreună cu alți indicatori

Cunoașterea valorii rentabilității activelor și compararea companiilor doar pe baza acestui indicator nu ne ajută să facem alegeri mai bune. Pentru a înțelege mai bine determinarea cauzelor sub-performanței sau supra-performanței companiei putem calcula alți indicatori obținuți prin extragerea diferitelor componente ale calculului rentabilității activelor:

  • raportul dintre profitul net și profitul înainte de impozitare;
  • raportul dintre profitul înainte de impozitare și profitul înainte de plata taxelor și dobânzilor (EBIT);
  • marja EBIT care este raportul dintre profitul înainte de plata taxelor și dobânzilor și venitul total;
  • rata de rotație a activelor ce se calculează prin împărțirea veniturilor totale la activele totale.

Putem constata că de fapt, compania plătește dobânzi foarte mari sau că marja brută este mică.

Investitorii caută să investească în companii care au o dinamică de creștere a profitului în timp, iar rentabilitatea activelor este o măsură care reflectă cât de bine o companie obține profituri din baza de active. Natura acestui raport face posibilă compararea eficienței companiilor de diferite dimensiuni și structuri de capital.

Deciziile de investiții nu ar trebui niciodată să fie luate în baza unui singur indicator, iar rentabilitatea activelor nu face excepție!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button