.
ȘtiriPiețe financiare

Calendarul financiar pentru săptămâna 6-10 mai

Calendarul financiar al săptămânii este unul mai sărac în evenimente importante, pe măsură ce ne apropiem de finalul raportărilor financiare aferente primelor trei luni ale anului și nu sunt incluse nici date macroeconomice relevante.

Săptămâna începe cu date macro precum Prețurile Producției Industriale și indicele PMI (Purchase Manager Index) din zona Euro și din principalele economii europene Germania și Franța, și cu raportări financiare din partea unor companii precum BioNTech, Palantir sau Microcip Technology.

Sursa: Facebook Earnings Whispers

Marți 7 mai Fed publică datele despre creditul de consum pentru luna martie; în februarie, datoria totală a crescut la nivelul record de 5,05 mii de miliarde de dolari, cu o rată anuală ajustată sezonier de 3,4% față de luna anterioară: în Europa, avem datele referitoare la vânzările de retail din zona Euro și datele despre șomaj și PPI în țara noastră.

Totodată, avem rezultatele financiare din T1 de la Ferrari, UBS, Disney, British Petroleum, Unicredit, sau Heidelberg Materials printre cele mai importante.

Miercuri 8 mai sezonul de raportări financiare continuă cu companii cu capitalizări mai reduse precum Airbnb, Uber, Shopify, producătorul de bere cu cea mai mare cotă la nivel global Anheuser-Busch InBev, sau Toyota, compania auto cu cele mai mari vânzări mondiale; în Europa, avem rezultate de la BMW, asiguratorul Munich Re, Henkel, Continental, Fresenius SE și Siemens Energy – companii incluse în indicele DAX, dar și Teraplast la BVB.

Cele mai importante date din economie așteptate în această zi sunt Producția Industrială din Germania și stocurile producătorilor (Wholesale Inventories) în SUA.

În România, BNR publică Buletinul lunar nr.3/2024, iar Institutul Național de Statistică cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul.

Joi 9 mai are loc ședința de politică monetară la Banca Angliei, care spre deosebire de Banca centrală Europeană, este așteptată să păstreze neschimbată rata de dobândă la cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani de 5,25%.

Pe piața de la București, avem rezultatele trimestriale de la Aquila Part și de la operatorul bursei BVB, iar pe piețele externe printre altele, de la Warner Bros, Roblox, Enel, Pirelli sau Telefonica.

Calendarul financiar al săptămânii include datele referitoare la sentimentul consumatorilor americani

Vineri 10 mai avem datele referitoare la percepțiile consumatorilor americani asupra economiei măsurate prin Consumer Sentiment Index de către Universitatea din Michigan. În ultimele trei luni, indicele s-a menținut la un maxim al ultimilor trei ani, însă consumatorii continuă să aibă incertitudini referitoare la evoluția viitoare a economiei în așteptarea rezultatelor alegerilor de pe final de an. De asemenea, raportat la nivelurile înregistrate înainte de pandemie, nivelul rămâne mult scăzut.

Sursa: University of Michigan

O componentă importantă a indicelui o au așteptările inflaționiste pe termen lung, aflate la un nivel de 3% la finele lui martie. Așteptările inflaționiste sunt unul dintre cele mai importante canale de transmitere a măsurilor de politică monetară în economie și se referă la modalitatea prin care raportul dintre cheltuielile de consum și sumele economisite de oameni este influențat de nivelul ratelor reale de dobândă.

Banca Transilvania, compania cu cea mai mare pondere în indicele BET al BVB, raportează rezultatele financiare aferente primului trimestru, alături de companii precum Medlife, Aerostar, Mecanica Ceahlău sau Electrocontact.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button