.
IndustrieȘtiriTech

Airbus și alte 90 de companii cer UE un fond suveran pentru tehnologii de ultimă generație

Airbus, Dassault Systèmes și peste 90 de companii europene din domeniul tehnologiei au cerut Comisiei Europene să creeze un fond suveran pentru infrastructură, menit să stimuleze investițiile publice în tehnologii avansate, scrie Reuters. Într-o scrisoare adresată președintei Ursula von der Leyen, companiile pun accent pe importanța unui astfel de mecanism pentru consolidarea autonomiei tehnologice a Europei.

Potrivit semnatarilor, măsuri recente luate de SUA și Uniunea Europeană evidențiază nevoia unui fond suveran pentru a sprijini dezvoltarea industriilor strategice și a reduce dependența de furnizori externi.

De ce este necesar un fond suveran pentru tehnologie?

În scrisoarea din 14 martie 2025, companiile susțin că Europa trebuie să își recapete inițiativa și să devină mai independentă tehnologic, acoperind toate nivelurile infrastructurii digitale, de la aplicații și platforme la cipuri, stocare de date și conectivitate.

„Dependențele multiple ale Europei creează riscuri de securitate și reduc rezistența infrastructurii digitale, compromit suveranitatea noastră și afectează creșterea economică”, apare în scrisoare.

Fond suveran european pentru tehnologie foto Freepik

Un fond suveran ar fi esențial pentru finanțarea unor sectoare care necesită investiții majore, cum sunt tehnologiile cuantice și producția de cipuri. Acest fond ar urma să fie finanțat din resurse publice și să susțină dezvoltarea infrastructurii tehnologice critice, permițând companiilor europene să dezvolte soluții inovatoare și să concureze pe piața globală fără a depinde de furnizori externi.

Politica „Cumpărați European”

Pe lângă solicitarea unui fond suveran, companiile propun și adoptarea unei politici „Cumpărați European” în licitațiile publice. Această strategie ar crește cererea pentru produse fabricate în Europa, încurajând investițiile locale și reducând influența giganților tehnologici din afara UE.

„Scopul nu este de a exclude actorii non-europeni, ci de a crea un spațiu în care furnizorii europeni să poată concura legitim și să justifice investițiile”, explică semnatarii scrisorii. Un fond suveran ar putea funcționa ca un mecanism complementar acestei politici, oferind resurse financiare pentru companiile care doresc să investească în tehnologii de ultimă generație.

Printre companiile și organizațiile care sprijină crearea unui fond suveran pentru infrastructura tehnologică se numără:

  • Airbus – companie din industria aerospațială;
  • Dassault Systèmes – companie specializată în software industrial;
  • OVH Cloud – furnizor european de servicii cloud;
  • European Software Institute;
  • European Startup Network;
  • German AI Association;
  • Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX);
  • Banca publică de investiții din Franța, BPI France.

Solicitarea a fost adresată și comisarului european pentru tehnologie, Henna Virkkunen, responsabilă cu politicile digitale ale UE.

Inițiativa reflectă îngrijorările tot mai mari ale industriei europene cu privire la dependența de furnizori externi în domeniul tehnologiei. Airbus și celelalte companii semnatare susțin că un fond suveran este esențial pentru ca Europa să rămână competitivă și să-și protejeze suveranitatea tehnologică în fața marilor puteri economice, în special SUA și China.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button