Airbus, cel mai mare producător de avioane la nivel global, a reușit să livreze luna trecută un număr de 61 de aeronave, în creștere cu 13% față de cele 54 livrate în aprilie anul trecut.
Comenzi suplimentare de la Etihad și IndiGo
Etihad Airways a anunțat ieri că are în vedere achiziții suplimentare de avioane, dacă va apărea posibilitatea unor locuri libere în listele de comenzi ale celor doi principali producători, Airbus și Boeing. Compania aeriană intenționează să își extindă flota la 150 de avioane cu fuzelaj îngust și la 80 de avioane cu fuzelaj larg, majoritatea provenind de la producători și o mică parte din piața de leasing.
Comenzile ferme ale producătorului cu sediul în Franța totalizează 8.626 de aeronave la finele primului trimestru, ceea ce ar asigura producția următorilor zece ani conform ritmului actual.
De asemenea, una dintre companiile cu cea mai mare creștere a numărului de pasageri transportați, IndiGo a plasat ieri încă o comandă fermă de 30 de aeronave cu fuzelaj larg A350-900, aeronave ce pot avea între 310 și 400 de locuri. Conform Airbus, modelul consumă cu 25% mai puțin combustibil decât generațiile anterioare datorită noilor motoare mai performante și a folosirii unor materiale mai ușoare.
Airbus a livrat 203 aeronave de la începutul anului
La prezentarea rezultatelor financiare aferente primului trimestru, producătorul european și-a reafirmat ținta de 800 de aeronave livrate pe parcursul anului curent față de cele 735 de aeronave livrate anul trecut. Optimismul Airbus vine după problemele principalului concurent Boeing, care și-a redus intenționat producția pentru îmbunătățirea siguranței și a calității proceselor de producție.
La finele primului trimestru, Airbus reușise să livreze 142 de aeronave, în creștere cu 12% față de primele trei luni din 2023, în timp ce Boeing a livrat doar 83, în scădere cu 36%. Conform Reuters, de la începutul anului Airbus a livrat 203 de avioane și a produs 227 de avioane.
Cotația Airbus (AIR) are o creștere de la începutul anului de 12%, și o capitalizare de piață de aproximativ 124 miliarde de euro.