27.1 C
București
joi, 18 iulie 2024

Acționarii Tesla au votat în favoarea pachetului salarial în valoare de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk

Acționarii Tesla au votat ieri pentru reinstaurarea planului de recompensare pentru CEO-ul Elon Musk, votat pentru prima dată de acționari în 2018, dar anulat acum cinci luni de către un judecător din statul american Delaware, unde își are sediul compania. Totuși, asta nu înseamnă decât o victorie temporară pentru Musk, pentru că votul pozitiv nu anulează hotărârea instanței și plata imediată a opțiunilor de acțiuni.

Acționarii minoritari, investitorii mici de retail, care sunt admiratori înfocați ai miliardarului american, sunt cei care au votat pentru, în timp ce mai mulți investitorii instituționali s-au pronunțat vocal împotriva pachetului în ultimul timp. Totodată, acționarii au votat și pentru mutarea sediului general al companiei în Texas, precum și scurtarea mandatului membrilor consiliului de administrație la un an de zile și aprobarea deciziilor acestora cu o majoritate simplă.

Ce prevede planul de recompensare votat de acționarii Tesla

Planul inițial, votat în 2018, prevedea acordarea a unor opțiuni pentru 20,264 milioane de acțiuni (aproximativ 12% din capitalul companiei de la data de 21 ianuarie 2018), plătibil în douăsprezece tranșe, cu prima tranșă exercitată în condițiile unei capitalizări de piață a Tesla de minim 100 de miliarde de dolari (la data respectivă, valoarea de piață era de 55 de miliarde de dolari), venituri totale de minim 20 de miliarde de dolari și o EBITDA ajustată de 1,5 miliarde de dolari. 

Pentru următoarele, capitalizarea ar fi trebuit să crească per tranșă cu alte 50 de miliarde până la maximul de 650 de miliarde de dolari, veniturile companiei ar fi trebuit să crească de asemenea, treptat, până la nivelul de 175 de miliarde de dolari, în timp ce EBITDA ajustată, până la 14 miliarde de dolari.

Merită Elon Musk să primească acest pachet salarial?

Valoarea de piață a Tesla este acum de 581,93 miliarde de dolari, depășind pe parcursul anului 2020 nivelul menționat în pachet, veniturile anuale au totalizat 96,77 miliarde de dolari și EBITDA a fost de 13,55 miliarde la finele lui 2023 (aceasta din urmă în scădere de la maximul de 17,04 miliarde atinse în 2022).

Cât de meritat este acest pachet salarial pentru Elon Musk? Având în vedere că el a fost aprobat de acționari și că țintele au fost atinse, evidența este clară; mai putem adăuga doar că la ora actuală, Musk nu este remunerat în cadrul companiei – salariu, bonusuri de performanță sau alte beneficii. 

Știrea a fost percepută drept pozitivă de analiști și investitori, șansele ca Musk să părăsească compania scad considerabil odată ce pachetul ar fi aprobat și de instanță. Acesta a amenințat de mai multe ori că intenționează să construiască produse de inteligență artificială și robotică în afara Tesla, dacă nu va reuși să ajungă la un control de minim 25%. 

Acțiunile Tesla (TSLA) au închis ieri în creștere cu 2,92%, înregistrând chiar și un plus de 7% pe parcursul ședinței de tranzacționare; cu toate acestea, de la începutul anului, cotația scade cu aproximativ 30%, având una dintre cele mai slabe evoluții dintre companiile incluse în indicele S&P 500.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Ultimele articole